БСП: ВСС веднага да спре избора на главен прокурор!

Политика
16:28 - 11 Октомври 2024
5090
БСП: ВСС веднага да спре избора на главен прокурор!

"Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на „БСП за България“ уважават и зачитат разделението на властите. Ние твърдо вярваме, че политически натиск и влияние в съдебната система не трябва да се допуска. Същевременно не можем да останем безучастни, когато виждаме как Висшият съдебен съвет взима решения, които увреждат и без друго крехкото доверие на обществото в съдебната система и нарушават вярата в справедливостта. Решението на Висшия съдебен съвет, който е с отдавна изтекъл мандат, да стартира процедура по избор на главен прокурор, който ще ръководи държавното обвинение в следващите 7 години, е достатъчно спорна стъпка".

Това се казва в позиция на БСП по повод кандидатурата на вр. и.д. Борислав Сарафов за главен прокурор на страната.

"Излъчването на една единствена кандидатура – тази на изпълняващия функциите главен прокурор, в последния възможен момент, буди още повече въпроси. Нещо повече – създава усещане за предрешен, отдавна определен избор.

Настоящата процедура за избор на главен прокурор силно напомня на процедурата по избор на вече бившия главен прокурор – Иван Гешев, който също беше единствена номинация, издигната в последния момент. Припомняме, че Иван Гешев беше избор и номинация на същия този Висш съдебен съвет. Също така припомняме, че тогава президентът Румен Радев върна избора като неприемлив, но ВСС предложи г-н Иван Гешев отново.

Ние уважаваме разделението на властите, но не можем да стоим безучастни, когато виждаме как историята се повтаря.

История, която доведе до едни от най-масовите протести в страната през 2020 година. Месеци наред стотици хиляди хора настояваха за промяна в начина на работа на съдебната система. Българската съдебна система трябва да се отърси от модела, а не да заменя едни имена с други.

Призоваваме Висшия съдебен съвет да прекрати тази процедура. Настояваме още да се спре откриването на процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд.

Справедливостта е една от основните ценности за обществото. Нека не допускаме страната да бъде доведена до поредна криза – криза на вярата в справедливостта", се казва в позицията на БСП.