Будьо/Глимт продължава с фурора в Лигата на Конференциите, Лестър оцеля по чудо в Рен

Спорт
11:20 - 18 Март 2022
978
Будьо/Глимт продължава с фурора в Лигата на Конференциите, Лестър оцеля по чудо в Рен

Будьо/Глимт завърши наравно 2:2 като гост на АЗ Алкмаар в реванш от 1/8-финалите на Лигата на конференциите.

В редовното време нидерландците постигнаха победа с 2:1 и вкараха мача в продължения.

За норвежците, които бяха в една група с ЦСКА, днешното поражение в редовните 90 минути е първо във всички турнири от месец август миналата година.

Гостите обаче стигнаха до изравнителен гол в 105-ата минута и се класираха за четвъртфиналите с общ резултат 4:3.

След по-силно начало АЗ поведе в 18-ата минута. Точен беше Евангелос Павлидис, който проби през центъра и с хубав удар преодоля вратаря на гостите – 1:0.

По-малко от десет минути по-късно Амал Пелегрино възстанови равенството и Будьо отново беше в по-добрата позиция. Нидерландците обаче си върнаха контрола върху срещата с гол за 2:1 в 30-ата минута. Втори гол в мрежата на Будьо/Глимт вкара Павлидис.

След вихрените първи 30 минути, белязани от три гола, втората част беше далеч по-скучна. АЗ Алкмаар пропусна да вкара трети гол, с който да реши сблъсъка в своя полза.

Така се стигна до продължения, а гостите дочакаха своя момент и вкараха за 2:2. В 105-ата минута Алфонс Сампстед се превърна в герой за Будьо/Глимт. Той реализира с хубав завършващ удар.

До края АЗ Алкмаар хвърли всички сили в опит да стигне до крайния успех и дузпи, но Будьо/Глимт издържа.

В другите два ранни мача от Лигата на конференциите: Олимпик Марсилия победи с 2:1 Базел и го отстрани с общ резултат 4:2.

ПСВ пък разгроми Копенхаген като гост и продължава напред след равенството 4:4 преди седмица.

Лестър загуби с 1:2 като гост на Рен в мач от Лигата на конференциите, но се класира за четвъртфиналите на надпреварата с общ резултат 3:2. „Лисиците“ спечелиха с 2:0 първия мач и сякаш очакваха лесна визита във Франция. Нищо подобно обаче. Домакините нападаха от самото начало и вярваха в обрата.

Ранният гол на Бенжамен Буриго даде крила на Рен, но ключов за Лестър беше гола на Уесли Фофана в 51-вата минута. Французите обаче не се отказаха и поведоха с Флавиен Те. Следователно финалните минути на мача бяха изключително драматични. Англичаните бяха натикани в собствената си половина и като по чудо не получиха трети гол.

Домакините имаха и сериозни претенции срещу съдийството, защото главният съдия на няколко пъти не отсъди дузпа, при положение че имаше основание. Дълбоко в добавеното време топката срещна ръката на защитник на Лестър, но реферът отново остана безмълвен, а ВАР на този етап от Лигата на конференциите няма. Все пак Лестър оцеля, съхрани резултата непроменен и продължава напред. 

Домакините влязоха пределно мотивирани мача и успяха сериозно да притиснат Лестър в собствената му половина. След няколко добри атаки, които не доведоха до удар по посока вратата на Каспер Шмайхел, Рен поведе. Това се случи в 9-ата минута. Топката беше отнета в центъра на терена. Мартин Терие беше изведен в наказателното поле. Той пусна остро подаване успоредно на голлинията. Във вратарското поле Бенжамен Буриго изпревари бранител и нямаше как да пропусне от непосредствена близост.

Четвърт час след началото гостите за малко да охладят ентусиазма на Рен. Харви Барнс беше изведен на добра позиция. Той опита изстрел. Получи се обаче рикошет, а Доган Алемдар успя да реагира и изби. Келечи Ихеаначо имаше шанс за добавка, но беше неутрализиран навреме.

В следващите минути до почивката Рен продължаваше да владее повече топката и атакуваше, като Лестър дебнеше на контраатака. Сериозни опасности пред двете врати липсваха. Развръзката остана за втората част. 

Лестър започна по-силно втората част с ясната идея да вкара гол и да сложи точка на спора. В 51-вата минута Даниел Амартей засече с глава центриране в наказателното поле, но вратарят успя да избие в нов ъглов удар. При последвалото центриране Уесли Фофана беше изпуснат. Той насочи топката неспасяемо в мрежата и до голяма степен класира "лисиците" на четвъртфинал.

В 73-тата минута Келечи Ихеаначо също порази вратата на Рен, но попадението правилно не беше зачетено заради засада.

Рен обаче не се предаде и в 75-ата минута отново се върна в мача. В голмайстор се превърна резервата Флавиен Те, а главна роля в изработването на попадението взе друга резерва - Серу Гираси. Гираси намери Те, който с диагонален удар по земя от границата на наказателното поле матира Шмайхел. 

Лестър продължи да си играе с огъня и в 85-ата минута за малко да се опари сериозно. Борген Мелинг подхвана атака отляво. Той намери Серу Гираси, който от няколко метра не успя да преодолее Шмайхел. Стражът реагира чудесно, за да скъси дистанцията и да намали опциите пред нападателя.

В 1-вата минута от добавеното време Мелинг падна в наказателното поле и поиска дузпа. Наказателен удар обаче не беше отсъден. Секунди по-късно много опасен удар на Баптисте Сантамариа премина на сантиметри покрай десния страничен стълб.

Натискът на Рен продължи до самия край. Дълбоко в добавеното време защитник на Лестър сякаш игра с ръка в накзателното поле, но главният съдия подмина и тази ситуация. Това решение отприщи гнева на щаба и футболистите на домакините. Те нахлуха на терена и потърсиха обяснение.