Буковска посвещава спектакъл на своя учител - Андрей Баташов

Актьорът аристократ отлетя преди 10 години

Култура
15:54 - 19 Ноември 2020
2288
Буковска посвещава спектакъл на своя учител - Андрей Баташов

Актрисата Йоана Буковска-Давидова посвещава 30-то представление на моноспектакъла си "Променяне" на своя учител от НАТФИЗ доц. Андрей Баташов, който си отиде от този свят преди 10 години. Йоана ще играе на Андреевден в деня на тъжната годишнина - 30 ноември в Нов театър в НДК.

Буковска завършва театралната академия през 2000 г. в класа на проф. Снежина Танковска и доц. Андрей Баташов през 2000 г.

"Променяне“ е първият моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска - Давидова. Театралният спектакъл е драматизация по книгата „Промяна” на норвежката актриса Лив Улман. Спектакълът, чиято премиера бе преди две години, отбеляза 80-годишния юбилей на Лив Улман и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Двамата работят заедно в киното и са двойка и в живота. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност.

Светът на Лив Улман, представен в „Променяне“, е цветен, по детски възторжен и заразителен с емоциите, които събужда. Темата на драматизацията, с автор самата Йоана, е Актрисата. Актрисата, която има много лица, но никой не познава истински нейното собствено лице. Нейното истинско „Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешната несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна, „Променяне” ангажира зрителя, като обединява публика, актриса и сцена чрез иновативни технологии в театралното пространство. Спектакълът допълва театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D мапинг през личните смартфони на зрителите. Тези, които желаят, могат да участват пряко в създаването на реалността на сцената и да станат част от първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение. Идеята за моноспектакъла е на Йоана Буковска-Давидова, а режисурата е на Гергана Димитрова.