БУМ НА ЧУМАТА: Гърция умъртви 18 хил. животни , ние засилваме контрола

Актуални новини
12:26 - 08 Август 2024
1198
БУМ НА ЧУМАТА: Гърция умъртви 18 хил. животни, ние засилваме контрола

Увеличават се положителните проби на заразени животни от чума в Гърция. Засилват се мерките, като се проверява и качеството на млякото.

Над 18 хиляди животни са умъртвени поради разпространение на чумата сред овце и кози, съобщават санитарните власти. Вземат се проби от всички ферми. Под пълна забрана е транспортирането на животни в страната. Организирани са два центъра за координиране на проверките. Според информация на аграрното министерство трябва незабавно да се проверят животните в 2500 ферми.

За ден, при анализ на пробите, бяха открити пет положителни случаи на заразени с чума овце и кози в южната част на страната. Започнаха и проверки на млякото от тези животни, като до сега няма промени в качеството и е годно за консумация, съобщават специалистите.

Вчера към списъка на страните със забрана за внос на месо от Гърция се включи и Китай, който е най-големият пазар на гръцко месо от дребни преживни животни.

Няма нови положителни проби от ферми в Северна Гърция, които да са близо до българската граница.

В България въведоха мерки срещу чумата по дребните преживни животни за недопускане на заболяването на територията на страната. Засилва се и ветеринарният контрол.  

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, до преодоляване на опасността от разпространяване на заболяването. 

Въвеждат се и ограничения на тяхното придвижване с някои изключения. Транспортирането на овце и кози в страната до месопреработващите фабрики ще става само след извършен клиничен преглед и контролен лист по образец, придружен с ветеринарно медицинско свидетелство. 

Засилва се щателната дезинфекция във фермите, както и на всички влизащи и излизащи транспортни средства. 

Собствениците на животни трябва да са добре запознати със симптомите на заболяването. 

На територията на област Пазарджик са регистрирани 45 хиляди дребни преживни животни и 22 хиляди едри. Мобилни комисии ще следят за спазването на въведените мерки.