Бунт в БСП: Лявото крило иска партията да напусне коалицията

Политика
15:15 - 18 Май 2022
5697
Бунт в БСП: Лявото крило иска партията да напусне коалицията

Идейно-политическото обединение в БСП "Социализъм XXI век" излезе с поредна порция остри критики срещу ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова и искане за излизането на Столетницата от състава на управляващата коалиция. 

Според социалистите, начело с лица като Георги Пирински, Антон Кутев, Велислава Дърева, Явор Куюмджиев и Валери Жаблянов, основали т.нар. ново ляво крило на партията преди 1 година, идеологията на БСП е изчезнала след изборите миналата година.

"Вече години отговорът на БСП на кризисните процеси и предизвикателства в българското общество е сведен до усилия за самосъхранение на ръководството на партията. А е известно, че всяка голяма социална система (каквато е и Българската социалистическа партия), която се отказва от развитие – неизбежно деградира и загива.

Единствено верността на идеалите и високия морал на голяма част от членовете на БСП забавя тези процеси, пораженията от които вече са очевидни. Без категорични  действия за тяхното спиране негативните последици ще бъдат необратими", пишат тревожно от идейното течение. 

Според тях партията се е простила с мястото и ролята си на основна политическа сила с първостепенна роля за съдбините на България. "Връх на тази безотговорност стана заседанието на Конгреса на 22 януари т.г., който, вместо решително да поеме по нов спасителен курс, се превърна в унизителен фарс за спасяване на загубилата всякакъв морален авторитет председателка", напомнят още от там. 

На всичкото отгоре участието на БСП в кабинета на Кирил Петков правело левицата да изглежда проводник на "национално безотговорната и безпомощна" политика на тандема Кирил Петков-Асен Василев.

Наред с критиките срещу Нинова от "Социализъм XXI" отново се обявяват и за неутралитет на България във войната на Русия срещу Украйна. 

"Като член на НАТО и на Европейския съюз, страната следва да предлага подходи и решения за активизиране на тяхната роля за утвърждаване на нормите на Устава на ООН като задължителните основи за колективна сигурност и мирно решаване на конфликтите;

В рамките на коалиционното управление БСП заема обоснована позиция срещу доставките на оръжие за Украйна като начин за решаване на конфликта. Независимо от това, остават съмнения за непреки доставки на български оръжия и боеприпаси, независимо от нееднократните опровержения от страна на лидера на БСП и министър на икономиката;

Същевременно продължава да отсъства цялостна позиция на БСП, отхвърляща разрастващата се агресивна конфронтация на НАТО срещу Русия, която да се основава на член първи на договора за Алианса, предвиждащ държавите членки в съответствие с Устава на ООН да уреждат международните спорове с мирни средства и да се въздържат от заплахата със сила или употребата на сила; 

Поради липсата на подобна позиция и като последица от катастрофалния срив на доверие към БСП, партията днес се оказва неспособна да стане носител на очакванията на голяма част от гражданите за нов подход към членството на България в НАТО, изключващ участието в операции и стратегии извън обхвата му", предупреждават още ядосаните членове на БСП.