Бургазлийка напира за фармацевт №1

У нас
13:37 - 16 Януари 2020
5397
Бургазлийка напира за фармацевт №1

Бургаският магистър-фармацевт Любима Бургазлиева се кандидатира за шеф на Българския фармацевтичен съюз. Конгресът, на който ще се избере нов председател на съсловната организация ще се проведе на 7, 8 и 9 февруари, пише faragency.bg.

„Да, издигнала съм кандидатурата си за председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз и основната ми задача е да бъде изработен отделен закон за аптеките“, заяви за „Черноморска фар“ Бургазлиева, която понастоящем оглавява Регионалната колегия на организация за Бургас и региона. Тя е ерудиран и уважаван в гилдията специалист. Освен магистър-фармацевт, има и завършена специалност „Право“.

Засега е ясна номинацията на още един кандидат. Това е бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова. Не е известно дали настоящият председател на БФС проф. Илко Гетов ще поиска нов мандат.

„Редно е дейността на аптеките да бъде регулирана, защото има много нерешени проблеми, като започнем от собствеността, от отстраняване на възможността за вертикална интеграция производител - търговец на едро - аптека, неуреден статут на курортните аптеки, аптечно обслужване на места с временно събиране на хора, като бежански лагери и др.“, коментира Бургазлиева.

Тя посочи и други проблеми в сектора, като забраната за генерична замяна на медикаменти, работа за качествено ново повишаване на квалификацията на фармацевтите, включително да могат да препоръчват и предписват определени лекарствени продукти. По думите й, новият закон за аптеките, одобрен след обществено обсъждане, ще съдейства аптеките да заемат действителното си място на здравни заведения, каквото са по закон.