БВП на САЩ подскочи с 5,2% през третото тримесечие

Възходящата ревизия се дължи на подобренията при бизнес инвестициите, както и на държавните и местните държавни разходи

Новини
16:14 - 29 Ноември 2023
2555
БВП на САЩ подскочи с 5,2% през третото тримесечие

Икономиката на САЩ е нараснала с 5,2% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година и след растеж с едва 2,1% през второто тримесечие на тази година, показват данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Това представлява възходяща ревизия на предварителната оценка за повишение на БВП с 4,9% и над пазарните очаквания за растеж от 5 на сто.

Възходящата ревизия се дължи на подобренията при бизнес инвестициите, както и на държавните и местните държавни разходи. Жилищните инвестиции също бяха ревизирани във възходяща посока, както и частните бизнес запаси.

Растежът на потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, обаче беше намален до 3,6% от предишна оценка за повишение с 4 на сто.

В същото време износът от САЩ скочи с 6% (при предишна оценка за повишение с 6,2%), докато вносът се увеличи с 5,2% (под предварителната оценка за повишение с 5,7%), като нетната търговия отне едва 0,04 пункта от икономическия.

Нежилищните инвестиции бяха ревизирани нагоре, отбелязвайки повишение с 1,3% вместо първоначално оценен спад с 0,1%.  Жилищните инвестиции пък се повишиха за първи път от близо две години и с много по-бърз темп от първоначално очакваното (с 6,2% при 3,9% предварителната оценка).

Индексът на цените на разходите за лично потребление (PCE) се повиши с 2,8% през третото тримесечието в сравнение с второто, когато се повиши с 2,5%. Като се изключат цените на храните и енергията, индексът на цените (PCE) нарасна с 2,3% в сравнение с ръст от 3,7% през второто тримесечие на 2023 г.

Забавящото се търсене, което се вижда от данните за потребителските разходи, както и по-нататъшното отслабване на индикатора PCE, който е измерител на инфлацията, могат  да повиши оптимизма, че Федералният резерв вероятно е приключил с повишаването на лихвените проценти през настоящ цикъл, като финансовите пазари дори очакват намаляване на лихвените ставки към средата на 2024 г.

От март 2022 г. насам Централната банка на САЩ повиши федералната фондова лихва с цели 525 базисни пункта до текущия диапазон между 5,25% и 5,50%.