Бьо с четвърто злато, изравни се с легендата Бьорндален

Младият викинг стана едва вторият атлет, който успява да постигне това на едни Олимпийски игри

Спорт
12:15 - 18 Февруари 2022
2086
Бьо с четвърто злато, изравни се с легендата Бьорндален

Норвежката звезда на биатлона Йоханес Тингнес Бьо се изравни със своя легендарен сънародник Оле Ейнар Бьорндален с четвъртия си златен медал от Олимпийските игри в Пекин, който той си спечели в днешния масов старт на 15 километра.

Така младият викинг стана едва вторият атлет, който успява да спечели четири злата на една Олимпиадата след Бьорнадел, който постигна това в Солт Лейк Сити 2002. Освен в масовия старт днес, Бьо триумфира още в спринта, смесената щафета и класическата мъжка щафета, като и в двете щафети той бе в основата на успеха със силното си представяне съответно на последен и трети пост.

Подобно на Жустин Бреза-Буше, която триумфира в женския масов старт по-рано днес, Бьо допусна общо четири пропуска, включително в последните си два изстрела. Въпреки тях обаче той стигна до победата с аванс от 40.3 секунди спрямо шведа Мартин Понсилуома, който изпусна две мишени. Ключовата грешка на световния шампион в спринта от 2021 година дойде на последната стрелба, когато той не успя да се възползва от пропуските на Бьо, тъй като самият той допусна един и нямаше шансове по последните 3 километра.

Бронзовото отличие отново бе за Норвегия, като негов притежател е героят от мъжката щафета Ветле Кристиансен, който направи три наказателни обиколки. На финала той завърши на 1:12.5 зад своя млад сънародник Бьо. На 13.1 секунди зад втория от норвежците финишира Кентан Фийон Майе, който не успя в преследването си на шести медал от шест старт в Пекин, след като допусна цели три грешки само в последната си стрелба. Така общият брой на неговите пропуски стана пет и той нямаше шанс за медал днес.

За биатлонистите сега предстои една седмица почивка преди възобновяването на Световната купа със стартовете в Контиолахти. Мъжката програма във финландския зимен център започва на 4 март с щафетата на 4 по 7.5 километра. Ден по-рано ще бъде и женската надпревара на 4 по 6 км.