Цацаров подгони Портних за поръчка за автобуси за 85 милиона

КПКОНПИ проверява дали парите са взети от фирма, близка до варненския кмет

Топ
12:56 - 18 Ноември 2021
2721
Цацаров подгони Портних за поръчка за автобуси за 85 милиона

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ влязоха в Община Варна, след постъпил сигнал относно процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него.

Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв., отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 40  електрически автобуси тип "соло"; - 20 електрически автобуса тип "съчленен"; - 60 бавно зарядни станции, които да бъдат монтирани в депото на оператора „Градски транспорт” ЕАД, находящо се на ул.“Тролейна“ №48, Северна промишлена зона, Варна; - 2 бр. бързо зарядни станции, които ще бъдат монтирани на обръщач Владиславово и обръщач Почивка. Поръчката е възложена от шефа на градския транспорт Злати Златев. Тя е спечелена от консорциум "Джи Ди Ей". 

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае данни, че обществената поръчка е манипулирана в полза на консорциум "Джи Ди Ей" и са осъществени корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Консорциум Джи Ди Ей се състои от фирмите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“  ЕООД и Сямън Голдън Драган Бус ЛТД със седалище в Китай.