Цацаров: Рано е за консултации за мой наследник

Новини
16:09 - 13 Май 2019
1288
Цацаров: Рано е за консултации за мой наследник

Консултациите за избор на следващ главен прокурор са подранили и са прибързан процес. Такова мнение е изразил обвинител №1 Сотир Цацаров пред президента по време на срещата им на "Дондуков"2, която продължи повече от час и половина. Днес държавният глава започна серия от срещи, посветени на правомощията на главния прокурор. Първата - със Сотир Цацаров днес, е преминала в конструктивен и спокоен дух.

Цацаров припомни, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде открита на 10 юли или най-късно на 10 септември. Теоретично изборът може да се проведе краят на октомври или началото на ноември. Мандатът на първия обвинител изтича през януари следващата година.

Главният прокурор е подчертал, че консултациите не бива да се възприемат като опит за влияние, тъй като президентът няма участие в първия етап при избора на главен прокурор.

Обвинител №1 е намекнал, че соцлидерката Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна ситуация с повдигането на темата за орязване на правомощията на главния прокурор още сега, преди избора на нов. Той е благодарил на Румен Радев, че се е разграничил от мнението на Нинова за орязването на правомощията, макар и двамата да са били по едно и също време на празника в Асеновград, където Нинова направи изявление по темата.

Попитан за паметните бележки от срещата на тримата големи с еврочиновници, които бяха разсекретени от Висшия съдебен съвет миналата седмица и по-специално за критиките, които шефът на ВКС Лозан Панов отправя към всички институции, Цацаров обясни, че не иска да ги коментира. Той се аргументира, че не бива да се влиза в междуинституционален, а още по-малко в междуличностен конфликт. 

Утре държавният глава ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов, а в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Снимки: Агнес Методиева