Цацаров със становище : Няма нужда от закон за царските имоти, трябва да ги върнат на Симеон

Конституционният съд поиска становището на главния прокурор по кaзуса с "Царска Бистрица"

Актуални новини
10:33 - 20 Юни 2019
1991
Цацаров със становище: Няма нужда от закон за царските имоти, трябва да ги върнат на Симеон

Не е необходим закон за царските имоти, това е становището на главния прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд, изпратено по делото за заплетения казус с двореца “Царска Бистрица”.

“След като Законът за обявяване държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III от 1947 г. е обявен за противоконституционен, то следва, че е настъпила съществена промяна в правното положение на въпросните имоти и те вече не са държавна собственост. Възстановява се правното положение отпреди приемането на обявения за противоконституционен закон”. Това пише главният прокурор в становището си.

Виждането му бе поискано от КС, който през април реши да гледа дело, на което да отговори на въпроса какво следва от решението на същия съд от юни 1998 г.

Преди 21 г. конституционните съдии обявиха закона от 1947 г. за противоконституционен. Делото беше образувано по искане на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. След решението Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок влязоха във владение в дворците “Врана” и “Царска Бистрица” и ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол”. Държавен остана само дворецът “Кричим”, защото тогавашният областен управител на Пловдив отказа да го даде на Сакскобургготски. Царят заведе дело и го загуби, след като съдът прие, че дворецът не е бил собственост на Фердинанд и Борис III, а на Интендантството на цивилната листа на царя. То пък не било личната администрация на монарха, а държавна институция.

Казусът с “Царска Бистрица” остана да се реши след делото в КС. Основният правен спор е дали имотите на царя е трябвало да се върнат със закон, или по силата на решението на конституционните съдии.

Според Цацаров обяваването за противоконституционен на закона от 1947 г. , който е с еднократно действие, води до възстановяване на предишното правно положение.