Църковните камбани в България бият траурно

Патриархът ще бъде опят в катедралата и най-вероятно ще бъде погребан в Троянския манастир

Актуални новини
08:25 - 14 Март 2024
3089
Църковните камбани в България бият траурно

България скърби за смъртта на патриарх Неофит. В 8 часа сутринта камбаните на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" започнаха да бият траурно. Камбаните на всички храмове в страната също бият траурно.

Според традицията на Българската православна църква Негово Светейшество ще бъде опят в катедралата, където преди 11 години беше интронизиран за предстоятел на БПЦ. Денят на опелото и на погребението ще бъде обявен и за ден на национален траур. Решението за погребението ще бъде взето днес на извънредно заседание на Светия Синод, а след това правителството ще обяви и ден на национален траур.

На тези траурни служби ще присъства държавното ръководство на България, политици и общественици. Очаква се да пристигнат и православни патриарси и духовни архиереи от цял свят.

Днес се очаква да стане ясно и къде ще бъде погребан патриарх Неофит. Неговият предшественик патриарх Максим беше погребан в Троянския манастир, а патриарх Кирил - в Бачковската Света обител.

Троянският манастир бе любимо място за усамотение на дядо Неофит. Именно там той е подстриган за монах преди 49 години. Най-вероятно той ще бъде погребан в Троянската Света обител.