Църквата на Гърция: Депутати , узаконили еднополовите бракове , поемат цялата отговорност пред народа

На извънредно заседание на ръководството на гръцката православна църква 83-ма митрополити единодушно казаха "не" на проектозакона

ЕС
20:00 - 23 Януари 2024
3663
Църквата на Гърция: Депутати, узаконили еднополовите бракове, поемат цялата отговорност пред народа

Светият синод на Църквата на Гърция се обяви срещу проектозакона за еднополовите бракове. Гръцкото общество се раздели по отношение на двойки от един пол. 

На извънредно заседание на ръководството на гръцката православна църква 83-ма митрополити единодушно казаха "не" на проектозакона за еднополовите  бракове и осиновяване на деца от тези двойки."Депутати, които подкрепят закона, поемат цялата отговорност пред народа", заявиха висши духовници.

Светият синод съобщи, че решението и мнението по отношение на двойки от един пол ще се чете в неделя след литургия във всички църковни храмове. 

Обръщение с позицията на църквата е изпратено до всички действащи депутати. Църквата поема ангажимент да информира гражданите за своята позиция и подкрепата към тези ,които са обезпокоени от промените в обществото.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним заяви, че проектозаконът е опит да се променят устоите на традиционното семейство.

В същото време правителството на Мицотакис е решено да внесе закона за легализиране на гей браковете, като разчита на подкрепата на основната опозиция СИРИЗА, чийто лидер официално се обяви като гей и сключи в чужбина брак с партньора си.