Църквата отбеляза 9 години без патриарх Максим

Личности
14:10 - 06 Ноември 2021
2186
Църквата отбеляза 9 години без патриарх Максим

Деветата годишнина от кончината на патриарх Максим, който беше начело на Българската православна църква в  продължение на 41 години, беше почетена със заупокойна света литургия и панихида в църквата на Троянския манастир, където е погребан.

Пред паметта на Негово Светейшество патриарх Максим се преклониха духовници и миряни от цялата страна.

Игуменът на Троянската света обител епископ Сионий посочи:

„Днес отдаваме почит на един велики духовник, общественик и непоклатим  стълб на вярата и отстояването на истините на православието. Един достоен,  блажено починал, отишъл си от нас, но останал с нас със своя духовен пример, велик български патриарх", цитиран от БНР. 

Монашеският път на патриарх Максим започва именно от Троянската света обител в село Орешак. Ето какво казаха миряни за него:

„Честен, строг, справедлив, добър духовник.“

„Патриарх, който когато идваше тук, вярващите много се впечатлявахме от това. Така силно се вдъхновявах като го видех, можеше винаги да се приближа към него, да си взема благословение.“

„Сякаш духът му е тук. Бог да го прости и направи паметта му вечна.“

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст.

Йеромонах Стефан каза за него:

„Покойният патриарх Максим е една светла личност, озарила със своето дело и своя живот няколко епохи. По Божия промисъл и с благословението на пресвета Богородица, той успява достойно да носи своето служение във всеки един отрязък от време, в което му се е налагало той да служи, било то като монах, архимандрит, епископ, митрополит и като патриарх.

Делото на блажено починалия патриарх Максим е колосално, както по своята продължителност, така и по своята наситеност. Най-големия завет, който можем да приведем от неговия почти стогодишен живот и от неговото 41-годишно патриаршеско служение е заветът на абсолютна и всякогашна вярност към Бога и към светата му църква, защото ние знам, че патриарх Максим преживя много, претърпя много, но не се поддаде пред никой, защото знаеше, че се бори за истината, а истината е нашия Христос Бог.

Той остава за Българската православна църква образец за човек искрено вярващ, образец за монах, за архиерей. И най-вече патриарх Максим остава за Българската православна църква основата на събитията, които сега ни дават възможност  спокойно да изграждаме своя църковен живот.“