Църквата се разграничи от фалшив поп, анатемосал Украйна и родни политици

Атанас Стефанов се представя за иподякон, но няма нищо общо с БПЦ

Политика
18:30 - 04 Октомври 2024
7039
Църквата се разграничи от фалшив поп, анатемосал Украйна и родни политици

Българската православна църква официално се разграничи от Атанас Стефанов, който се представя за иподякон и говори от името на църквата.

"Заявяваме, че лицето Атанас Стефанов, представящ себе си за духовно лице на публични места и събития, не е част от свещения клир на Софийската света митрополия, не е упълномощавано, нито представлява някое от поделенията на Българската православна църква - Българска патриаршия", се казва в изявление от канцеларията на Софийската света митрополия относно публични изяви на лицето Атанас Стефанов, представящ се като "иподякон" Атанас.

Изявлението е публикувано в сайта на Българската патриаршия и в него се съобщава, че въпросното лице няма благословение да носи подрасник - дреха, която се носи от клирици и монаси, както и да благославя, и носи свещенически кръст.

"Опитът на мирянин да представя себе си за клирик, служи за съблазън на верните и е строго наказуем от вътрешното (канонично) право на светата Православна църква. Категорично се разграничаваме от скандалното поведение на споменатото лице", се казва в изявлението.

"Призоваваме г-н Стефанов със смирение да осъзнае сериозността на своите простъпки, като прекрати за в бъдеще подобни действия, които са неприемливи и недопустими за всеки православен християнин. Нека изразяваме своята обществена ангажираност, зачитайки съответния законов и църковен ред", призовават от канцеларията на Софийската света митрополия.

Атанас Стефанов с руския радикален философ Александър Дугин

Атанас Стефанов е бивш кандидат за депутат на проруската партия МИР, като през март 2023 г. се прочува с "подвига" си да свали украинското знаме от балкона на Столична община и да го хвърли на земята с викове "Вън украинските фашисти". В същата предизборна кампания пресреща Асен Василев на партийна проява на "Продължаваме Промяната" в Пловдив и решава да му "подари" женско бельо, оцапано в червена боя.

По време на друг пърформанс мъжът с расото и кръст в ръка бе арестуван от полицията, защото той се втурна да анатемосва Кирил Петков пред сградата на президентството при връщането на мандата от акад. Николай Денков. При друга своя проява Атанас Стефанов напсува и общинския съветник Борис Бонев от "Спаси София".


Стефанов се представя и за председател на гражданско сдружение "Приятели на Русия и православния свят". Той е и редовен участник в шествията за "мир и суверенитет" и похода на "Безсмъртния полк" на 9 май, когато върви рамо до рамо със свещеник и с представител на БСП-София под червеното знаме със сърп и чук на СССР.

Фалшивият иподякон демонстрира близост и с руската посланичка Елеонора Митрофанова. Преди време в Москва той се снима и с руския радикален философ Александър Дугин.