Царската снаха Карла създаде уникална колекция маски

Юристка, бизнесдама, пътешественик и дизайнер, княгинята събира милиони почитатели по света

Новини
16:30 - 27 Юни 2020
2715
Царската снаха Карла създаде уникална колекция маски

Тежките времена на пандемията вдъхновиха съпругата на княз Кубрат Панагюрски Карла и аристократката успя да създаде ново изкуство.  

Царската снаха княгиня Карла Ройо-Виянова създаде невероятна дизайнерска колекция от маски. ВИП-персоната е съпруга на третия син на цар Симеон II и доня Маргарита - княз Кубрат Панагюрски, който е един от водещите хирурзи в Испания, пише "24 часа".

“Ако не можеш да надвиеш врага си, направи най-малкото така, че да изглежда красиво.” Така княгиня Карла обяснява във фейсбук новото си начинание. Идеята за маските се родила по време на изолацията вкъщи, в онлайн разговор с приятели. И така дамата с нюх към бизнеса започнала ново начинание. Инвестирала в специална материя, за да произведе не само красиви, но и ефективни маски, с които човек да може да работи и часове наред в офиса.

Карла е позитивен човек и макар да търси хубавото дори в неприятна ситуация, каквато е карантината, признава, че ѝ е било трудно да е затворена вкъщи. “Имах работа по целия свят и много интересни планирани пътувания - Перу, Коста Рика, Тайланд, Италия, Турция. Работи, които се надявам да успея да възобновя скоро”, казва тя пред испанското списание Hola!

Карла е родена е на 3 януари 1969 г. в Мадрид. Въпреки мечтите си да стане художничка или лекарка, в крайна сметка завършва право – някак по наследство, след като юристи са били и баща ѝ, и дядо ѝ.

В университета учи с настоящия испански крал Фелипе, но го опознава покрай съпруга си Кубрат, тъй като бащите на двамата - цар Симеон и крал Хуан-Карлос, са много близки приятели. След 7-годишна връзка, на 2 юли 1993 г. Карла се омъжва за Кубрат Панагюрски. Венчавката им е в кралския манастир “Енкарнасион”.

Правото обаче не се оказва по сърце на емоционалната испанка и тя завършва и курс по модерно изкуство в Лондон. Кариерата си започва като декоратор в текстилна фирма, а впоследствие с нейна приятелка създават и дизайнерско студио.

Работила е и в сферата на комуникациите в частни фирми. Повече от 10 г. е редовен сътрудник в някои от най-известните лайфстайл списания, сред които “Ел”, “Мари Клер”, “Ола” и др., както и в испански радиостанции.

През 2003 г. основава фирма за козметика с българска роза Carla Bulgaria Roses Beauty. При едно от първите ѝ идвания в България била запленена от Долината на розите. А приятелки я били помолили да им донесе български кремове. Така се родила идеята да прави козметика на основата на розова вода, масло или есенция, и едновременно с това да рекламира България, която е сред лидерите в производството ѝ. Реализирането на проекта обаче отнело време - разговори със собственици на розови насаждения, производители, като получила голяма помощ от баща си, който тъкмо се бил пенсионирал и поел организацията на бизнеса.

Резултатът обаче си заслужавал - козметичната ѝ линия вече се превърна в една от най-търсените в Испания.

По-късно Карла прибавя към нея и свой парфюм, отново с аромат на рози. А от 2005 г. е основател и член на Испанската академия за парфюми.

Така с годините в нейна мисия се превръща и популяризирането на България пред испанците и пред света. А от 2016 г. има и туристическа фирма с основна дестинация България, която дори носи името Carla Bulgaria Travel.

Княгинята е влюбена в пътешествията, има и блог “Пътувай с Карла”, поддържа и кулинарна страница. 

Автор е на няколко книги. Първата - “Простотата на доброто поведение”, се е превърнала в бестселър и има 14 издания в Испания. Следват “Майката е само една” (написана, докато очаква третото си дете), “Пилатес у дома”, “Формулата на жените” и др. А по време на изолацията заради пандемията от COVID-19 Карла написала пътепис. “За първи път пиша книга без редакция. Идилична ситуация на истинска свобода, без натиск или срокове. Това е книга с емоции, затова усещането за свобода беше важно при писането ѝ”, споделя тя пред Hola!

Княгиня Карла и княз Кубрат имат три момчета. Най-големият Мирко вече се дипломира и пое по стъпките на баща си в медицината. Лукас също учи медицина. Най-малкият Тирсо пък се е насочил към физиката.