Цената на газа скара Добрев и Сабрутев

Скъпото синьо гориво в „Чирен“ се отразява на цената на микса, от който топлофикациите купуват

Новини
15:36 - 15 Декември 2022
2591
Цената на газа скара Добрев и Сабрутев

„Има опасност цената на газа драстично да скочи, ако скъпите количества нагнетено синьо гориво в Чирен, закупени през лятото от посредниците на „Продължаваме Промяната“ над 250 лв. за мегават бъдат изкарани на пазара при дефицит“, заяви след заседание на енергийната комисия нейният председател Делян Добрев от групата на ГЕРБ-СДС.

Той посочи още, че принципът купуваш евтино през лятото и нагнетяваш запаси в хранилището, за да не се налага да купуваш скъп газ през зимата, е нарушен от предишните управляващи.

Добрев припомни, че количествата в Чирен са с близо 30% по-скъпи от сегашните цени.

Венко Събрутев от „Продължаваме Промяната“ не се съгласи и заяви, че ако държавата в лицето на служебния кабинет си върши добре работата и осигурява доставки на евтин газ, не се налага да се черпи от „Чирен“ и тогава скъпият там газ няма да увеличи цената на микса на синьото гориво. Според него Министерството на енергетиката не се справя със задачата да осигурява доставки на приемливи цени и

това показва поисканата с 40% по-скъпа цена от „Булгаргаз“ за януари, при положение, че се наблюдава значително по-ниско увеличение на борсовите пазари.

Рамадан Аталай заяви, че държавата е нямала избор и е била длъжна да нагнети количества в празното хранилище „Чирен“ на висока цена, но това в момента се отразява на цената на микса, по който топлофикациите купуват синьо гориво.

Парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание прие по-рано днес единодушно на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът е внесен от Делян Добрев и група народни представители.

В мотивите за законопроекта е записано, че се

създава нов раздел, в който се регламентират основните положения, свързани с дейността на съхранение на електрическа енергия.

Съгласно определението оператор на съоръжение може да бъде физическо или юридическо лице, което изпълнява функции по съхранение на природен газ или електрическа енергия. Лице, което е ангажирано със съхранение на енергия, ще се третира като ползвател на мрежата и следователно ще бъде предмет на общите разпоредби за свързване към преносната или разпределителната система, които изискват получаване на становище за свързване.

Добрев обясни, че предложението е в Закона за енергетиката, освен производител и консуматор на електроенергия, да има и текстове, които са за съхранение на електроенергия. Съхранението може да бъде в батерии, но да се съхранява под формата на водород или по друг алтернативен начин.

Той уточни, че от тези текстове ще могат да се възползват най-малките инвеститори във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) - на покрива в рамките на 3-4 киловата, както и най-големите ВЕИ проекти. Енергията ще може да се съхранява в батерията в часовете, в които не се използва, и да се ползва тогава, когато е необходимо. Освен това всеки инвеститор ще може да ползва тази батерия, като я зарежда от мрежата и впоследствие я продава обратно в мрежата с цел да спечели, поясни Делян Добрев.