Цената на газа за България да падне наполовина?

"Газпромра "преразглежда цифрите, заложени в договора

Новини
08:50 - 12 Февруари 2020
1538
Цената на газа за България да падне наполовина?

"Газпром" смята да преразгледа цените, заложени в договора за доставка на газ в България, пише "Комерсант", цитиран от БТА. 

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде "отвързан" от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори, цената на синьото гориво за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра.

"Газпром" трябва да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва "Комерсант".

Вестникът цитира източници, запознати с хода на преговорите. Според тях дъщерната компания "Газпром експорт" може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за газови доставки с "Булгаргаз". Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява до края на месеца да приключи преговорите с "Газпром експорт", което ще позволи значително понижаване на цената за България, припомня изданието.

България не е най-значимият клиент за "Газпром", но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на "Газета".

България се стреми да намали с 2,52 на сто цената на руския газ за второто тримесечие на 2020 г. Страната разчита да плаща за един мегават 1,11 лева по-малко. София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп - той ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България, обяснява пред изданието руският експерт Алексей Гривач.

Не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва, смята той. По думите му "това не е съвсем пазарен подход". Излиза, че София иска от "Газпром" отбивка в цената "в опит да намали бъдещите си разноски по други договори", твърди Гривач.

Запитан "дали са справедливи претенциите на България да получи отбивка в цената", друг енергиен експерт от Русия заявява пред "Московский комсомолец": "При всяко положение са оправдани".

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин.

"Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надхвърлят стойността на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция", добавя той.

"Булгаргаз" вероятно преговаря за намаление на цената с всички доставчици, а не само с Русия. Всички компании искат да печелят от ценовата разлика между доставките на едро и на дребно, казва Пикин.

Запитан дали обикновените потребители в България "ще усетят, ако Русия намали цената на газа", експертът отговаря: "Те вече го усетиха: след пускането на "Турски поток" стойността на газа стана много по-ниска".