Цените на петрола бележат най-голям ръст от четири месеца

Ексклузивно
17:07 - 14 Юни 2024
1747
Цените на петрола бележат най-голям ръст от четири месеца

Фючърсите на петрол Brent се стабилизираха в петък и отбелязаха най-добрата си седмица от повече от четири месеца насам след добри прогнози за търсенето на суров петрол и горива, предава Ройтерс.

Цената на фючърсите на Brent се повиши с 38 цента, или 0.46%, до 83.13 долара за барел до 12:10 по Гринуич. Фючърсите на суров петрол West Texas Intermediate (WTI) в САЩ се покачиха с 27 цента, или 0.34%, до 78.89 долара за барел.

Brent и американският бенчмарк постигнаха ръст от почти 4.5% за седмицата. Това би било най-голямото седмично увеличение в процентно изражение за Brent от седмицата до 9 февруари. За WTI това е най-голямото увеличение от седмицата до 5 април.

Подкрепа за цените дойде от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) тази седмица, след като тя запази прогнозата за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол за 2024 г., докато Goldman Sachs прогнозира стабилно търсене на горива в САЩ това лято.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) обаче очаква търсенето на петрол да достигне връх до 2029 г., като се стабилизира около 106 милиона барела на ден (bpd) към края на десетилетието, се казва в доклад от сряда.

Въпреки това, тази седмица поскъпването се охлади донякъде, след като Федералният резерв на САЩ задържа лихвените проценти без промяна, като началото на намаляването на лихвите е малко вероятно преди декември.

"С оглед на все още несигурната икономическа перспектива за основните икономически региони, по-нататъшното увеличение на цените не се очаква за момента," каза анализаторът от Commerzbank Барбара Ламбрехт.

Междувременно Русия обеща да изпълни своите производствени задължения по пакта сред страните от групата ОПЕК+ след като заяви, че е надвишила своята квота през май.

"Без значение колко пъти обещава да компенсира за лошото съответствие на по-късна дата, пазарът просто вижда повече петрол и споразумение, което може би ще се разпадне," каза анализаторът от PVM Джон Еванс.

Фокусът на пазара също е върху преговорите за прекратяване на огъня в Газа, което може да намали опасенията за потенциални смущения в доставките на петрол от региона.

"САЩ са много загрижени, че враждебните действия на границата между Израел и Ливан могат да ескалират," каза високопоставен служител на САЩ, добавяйки, че са необходими специфични мерки за сигурност за района и че прекратяването на огъня в Газа не е достатъчно.