Ценности от Ермитажа гостуват в България

Прочутият Александрински театър на гастрол в София през 2021 г.

Култура
18:13 - 18 Ноември 2019
2156
Ценности от Ермитажа гостуват в България

Министерството на културата и Държавният руски музей Ермитаж ще сключат рамково Споразумение за сътрудничество за период от 5 години. Разговори за това бяха проведени по време на среща между директора на института проф. Михаил Пиотровски и представители на Министерството на културата, която се състоя в Санкт Петербург в петък, 15 ноември.

Споразумението може да бъде подготвено и подписано през следващите три месеца, като готовност да гостува на страната ни във връзка с постигнатата договореност изрази лично директорът на музея проф. Пиотровски.

На срещата беше обърнато внимание, че подобен документ за сътрудничество дава възможност на страните да споделят своя общ интерес към културното наследство, към обмена на информация и добри практики в областта на научните изследвания, консервацията и реставрацията, както и за съвместна работа по образователни програми и музейния маркетинг, за участие на специалисти от двете страни в конференции и семинари. В хода на разговора бяха обсъдени възможности за сключване на конкретни споразумения за размяна на изложби и експонати между Ермитажа и музеи и галерии от България, които да представят уникалното ни наследство пред света.

Двете страни отбелязаха значението на традиционно провеждащите се „Дни на Ермитажа в София“, по време на които у нас гостуват знакови експонати от световния музей, а тази година Дните бяха отбелязани с изложбата ,,Мечът на хан Кубрат“.

Засилването на диалога между културните институции от двете страни ще допринесе за установяването на трайни контакти и размяна на идеи и събития. Министерството на културата вече има сключени рамкови споразумения за сътрудничество с Лувъра и музея „Дж. Пол Гети”.

По време на посещението в Санкт Петербург освен двустранно споразумение за намерения по отношение на продължаването на проекта „Нов български роман“ беше подписан и Договор за дългосрочно сътрудничество с цел развитие на театралното изкуство на Руската федерация и България между Народния театър „Иван Вазов“ и най-стария национален театър в Русия – „Руски държавен академичен драматичен театър „А. С. Пушкин (Александрински)“.

Документът беше подписан от директора на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин и директора на Александринския театър Валерий Фокин в рамките на VIII Международен културен форум, организиран от Министерството на културата на Русия. Събитието тази година се проведе в периода от 14 до 16 ноември и отново събра водещи експерти в областта на културата, обществеността и академичните среди от цял свят.

Договорът е началото на дългосрочно партньорство между двата национални театъра в рамките на театралния сезон 2020 – 2021 година. Двете страни ще изготвят и програма за обмен, която ще включва участието на Народния театър „Иван Вазов“ във фестивала „Александрински“ през септември 2020 г. и на Александринския театър в София през 2021 г., както и други съвместни проекти.