Център за маркетинг и анализ: Васил Терзиев отива на балотаж с 32%, не е ясно срещу кого

Между Хекимян и Ваня Григорова обаче борба ще има до последния момент

Актуални новини
13:23 - 25 Октомври 2023
4346
Център за маркетинг и анализ: Васил Терзиев отива на балотаж с 32%, не е ясно срещу кого

Оспорвана битка за второто място, осигуряващо участие в балотажа и сравнително ниска избирателна активност. Това показват данните от прочуване на електоралните нагласи за вота в столицата, представено днес от директора на Центъра за анализ и маркетинг Юлий Павлов. Проучването е проведено в периода 19 - 23 октомври между 804 пълнолетни граждани на София. Възложител на изследването е самата агенция чрез метода на преки стандартизирани интервюта.


С 32,6 % подкрепа води кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, съобщи директорът на Центъра Юлий Павлов.Неговите гласове обаче няма да са достатъчни за победа още на първи тур. След него се нареждат излъченият от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян и Ваня Григорова, номинирана от "БСП за България". Техните проценти са съответно 23,4 и 19,5.

"Последната седмица тази преднина почти е изключено да бъде стопена на Васил Терзиев. Между Хекимян и Ваня Григорова обаче борба ще има до последния момент кой ще стигне на балотаж", каза Павлов.

Данните за нагласите при евентуален балотаж с Хекимян и Григорова също дават преднина на Терзиев:

"Но почти сигурно ще е доста далеч от абсолютното мнозинство в СОС, 7-8 гласа няма да му стигнат и предстои трудно управление. Но такава ще бъде ситуацията във всички областни центрове".

Интересно е още, че Терзиев и Хекимян имат по-ниска подкрепа в сравнение с тази за листите за общински съветници на техните формации, а Ваня Григорова получава по-голяма подкрепа.

В челната шестица влизат още Деян Николов от Възраждане с 9,7 на сто, Ивайло Вълчев от ИТН с 6 % и издигнатият от местна коалиция КОД Вили Лилков с 4,5 на сто. 

Според Павлов избирателната активност ще е по-ниска в сравнение с последните парламентарни избори. Според него пред урните ще се явят около 350 хил. софийски избиратели.

Проучването е проведено в периода 19 - 23 октомври между 804 пълнолетни граждани на София. Възложител на изследването е самата агенция чрез метода на преки стандартизирани интервюта.