Чаби Алонсо - от икона на полузащитата до архитект на титлата в Бундеслигата

Младият баски специалист се е обучавал при най-добрите и показва, че е добър ученик

Спорт
22:36 - 16 Април 2024
4439
Чаби Алонсо - от икона на полузащитата до архитект на титлата в Бундеслигата

Когато попитаха Жозе Моуриньо кой от безкрайния му списък с бивши играчи от световна класа би бил най-добрият мениджър, изборът му на Чаби Алонсо може би предизвика няколко съгласни кимвания.

През 2019 г. испанецът беше само на две години от пенсионирането си в Байерн Мюнхен и тъкмо навлизаше в треньорската професия с Б отбора на Реал Сосиедад - там, където всичко започна.

Сред списъка с причини на Моуриньо бяха бащата на Алонсо, който е бил играч и треньор, опитът му в различни страни и треньор, както и способностите в средата на терена, които са от световна класа. Подобно на много от прогнозите на бившия наставник на Интер, спечелил требъл с "нерадзурите", и тази със сигурност се сбъдна, но много по-рано, отколкото португалецът можеше да си представи.

В първия си пълен сезон на елитен треньор 42-годишният специалист е на върха на славата, без поражение във всички състезания, а името му е ясно в началото на списъка на най-добрите млади треньорски таланти в световния футбол. Поемайки отбора през октомври 2022 г., спортният директор Симон Ролфес го възприема като огромна авантюра, но самият той, бивш полузащитник от елитното ниво, явно е забелязал нещо специално, нещо, което започва в Страната на баските още през 1981 г.

Роден в баския град Толоса в семейството на Перико Алонсо и Исабел Олано, в Сан Себастян явно е имало нещо във водата, тъй като година по-късно на няколко километра от него се ражда мениджърът на Арсенал Микел Артета, който също се превръща в един от най-големите треньорски таланти в световния футбол в момента.

Артета израства заедно с Алонсо, който играе по живописните поля и плажове на Северна Испания, и гледа как Перико играе за Барселона, където в крайна сметка Артета ще се озове. Перико, бивш испански национал, вече е легенда на Реал Сосиедад, което дава на сина му стимул да тръгне по стъпките на някои емблематични личности, когато става треньор на академията на отбора, който баща му по-късно ще тренира.

Това не беше лесно за Алонсо, който беше даден под наем на Ейбар като дете малко след дебюта си в Сосиедад, но използва възможността да се завърне като пораснал мъж през 2001 г. при първия си елитен треньор Джон Тошак.

Три сезона по-късно изявите на Алонсо в Ла Лига като редовен играч привличат вниманието на треньора на Валенсия Рафаел Бенитес, който го взема в Англия по пътя му към Ливърпул в сделка за 10 млн. евро. Там светът се запозна с таланта му на един от най-добрите майстори на пасове в Европа, който формира партньорство със Стивън Джерард в средата на терена и се прославя на финала на Шампионската лига през 2005 г. в Истанбул, когато "червените" побеждават Милан, въпреки че на полувремето губят с 0:3.

В центъра на новата ера на "Анфийлд" Алонсо печели още три трофея, включително Купата на Англия, а статутът му на един от най-добрите в света не подлежи на съмнение, когато помага на Испания да спечели втората в историята си титла на Европейското първенство през 2008-а.

Вече утвърден като легенда на Ливърпул, Алонсо преминава в Реал Мадрид през 2009 г., в новата ера на "Галактикос" под ръководството на завърналия се президент Флорентино Перес. Кристиано Роналдо, Карим Бенезема и Кака също пристигнаха, но Алонсо не беше засенчен по никакъв начин и продължи да се откроява като един от най-добрите полузащитници в играта, печелейки Ла Лига под ръководството на Моуриньо, Шампионската лига с Карло Анчелоти и Световната купа и още едно европейско първенство под ръководството на Висенте дел Боске в Испания.

През лятото на 2015 г. Алонсо разменя екипите си с Тони Кроос и завършва обучението си при Пеп Гуардиола. След титлата в Мадрид той спечели още три златни медала и за мнозина помогна на бившия наставник на Барселона да достигне футболната нирвана, като се превърна в ключова фигура в средата на терена, която най-често беше напълно безпогрешна.

През 2017 г. Алонсо се пенсионира като играч, уважаван и обожаван от съперниците си и от целия футболен свят, и обобщи това с думите: "Играл съм за родния си клуб, за най-добрия отбор в Англия, за най-добрия отбор в Испания и за най-добрия отбор в Германия".

Той се оттегли с емблематичен прощален кадър с обувките си през рамо и за мнозина това щеше да е достатъчно, да се върне на плажовете на Сан Себастян с младо семейство, готово да се установи.

Въпреки това, с две години почивка зад гърба си, емблематичният №14 явно го сърбяха краката и пристигна обратно в комплекса "Аноета" на Сосиедад, за да поеме Б отбора. Впеча тлявайки през трите си сезона, пътят му към ЛаЛига е препречен от героизма на треньора на първия отбор Иманол Алгуасил, който печели Копа дел Рей, но загубата на Реал е голяма печалба за Леверкузен.

Сега Алонсо превърна петкратните вицешампиони от "Neverkusen" в победители веднъж завинаги. Възможно е дори да се случи нещо повече - финал за Купата на Германия срещу втородивизионния Кайзерслаутерн и четвъртфинал в Лига Европа срещу Уест Хем.

Когато Алонсо пристигна през 2022 г., Леверкузен беше на второ място, но отдолу нагоре, а сега, когато е непобеден през 2023/24 г., фокусът разбираемо е върху неговата високоинтензивна марка футбол, която се фокусира върху доминирането в средата на терена и изключителната двойка защитници Алекс Грималдо и Джереми Фримпонг. Алонсо обаче винаги иска да подчертае манталитета.

Говорейки за двама от най-влиятелните треньори в кариерата му и най-големи съперници - Моуриньо и Гуардиола, той обяснява: "Те споделят много неща, но преди всичко са лидери. Споделят тази харизма, това специално нещо, че когато влязат в стаята, всички знаят, че шефът е там и трябва да го слушат. Имат различни характери и различни подходи към играта, но по отношение на амбициите си, начина, по който навлизат в детайлите, и уважението към съперника, те прекарват толкова много време в анализиране на съперника".

"Те знаят, че в днешно време трябва да адаптираш отбора си, за да имаш предимство пред съперника, отделят много време и са трудолюбиви. За да бъдеш взискателен към играчите си, първо трябва да си взискателен към себе си и те са такива. За мен особеното е как успяват да предадат посланието, което искат, на играчите и как успяват да се свържат с теб и да обменят тази идея, която имат", допълва младият баски треньор, записал вече името си със златни букви в историята на Бундеслигата и Байер Леверкузен.

Абсолютно неоспоримо е, че Алонсо притежава това умение и е в състояние да го използва върху своите играчи, когато само тактиката не е била достатъчна по време на последните късни изяви.

Моуриньо получи откъс от това, което е помогнал да се създаде, когато двойката се срещна на тъчлинията по време на полуфинала на Лига Европа между Леверкузен и Рома през миналия сезон, и успя да види как прогнозата му за 2017 г. се сбъдва в това, което може би е най-голямата директна еволюция на треньорските му методи до момента.

След като Моуриньо в момента е без работа, Гуардиола от Манчестър Сити или дори Карло Анчелоти от Реал Мадрид могат да получат проба от вундеркинда, за чието създаване са помогнали, през следващия сезон в Шампионската лига, а с траекторията, по която вече се движи техният звезден ученик, може да ги очаква силен шок.