Чай със захар – не е по-вкусно!

Съветът на специалистите е да спрем консумацията на сладките кристали

Здраве
15:08 - 01 Май 2019
2320
Чай със захар – не е по-вкусно!

Хората лесно могат да се откажат от захарта в чая - изследване на британски специалисти показва, че подслаждането на напитката не я прави по-приятна за консумация, пише БТА, позовавайки се на в. "Дейли стар".

Авторите на проучването от лондонския Юнивърсити колидж и университета на Лийдс отбелязват, че добавянето на захар не само не прави чая по-вкусен, но и не е от полза за здравето.

За целите на изследването учените са направили експеримент с 64 мъже, свикнали да пият всекидневно подсладен чай. Участниците са били разделени на три групи, които трябвало постепенно да намалят захарта в напитката, да я откажат отведнъж или да продължат да я пият подсладена.

След едномесечен период на наблюдение специалистите установили, че при участниците от групите, които трябвало да ограничат или да откажат захарта, това не се е отразило върху удоволствието от пиенето на чай.

Британски здравни власти препоръчват всекидневно да се консумират не повече от седем чаени лъжички добавена захар. Поклонниците на сладките неща на Острова обаче употребяват почти два пъти повече захар от препоръчителния лимит.

Според авторите на настоящото проучване хората лесно могат да се погрижат за здравето си, отказвайки се от добавянето на захар към чая.