Чака се докладът за смъртта на 157-те в етиопския „Боинг“

Трагедията е втора със самолет от модела 737 МАКС 8 за по-малко от половин година

САЩ
07:34 - 04 Април 2019
1781
Чака се докладът за смъртта на 157-те в етиопския „Боинг“

Предварителният доклад за причините за самолетната катастрофа в Етиопия миналия месец се очаква да бъде публикуван днес, предаде „Франс прес”, като се позова на източници, близки до разследването.

Според тях очакваният с голям интерес доклад ще бъде публикуван сутринта в Етиопия и вечерта в САЩ, пише БТА.

Всички 157 души на борда загинаха при разбиването на самолет Боинг 737 МАКС 8 на Етиопските авиолинии югоизточно от столицата Адис Абеба на 10 март. Това бе втората катастрофа на самолет от този модел за по-малко от половин година след тази в Индонезия в края на октомври. След нея Боинг 737 Макс бяха спрени временно от летене.

Според експерти системата за стабилизиране на този модел самолети при полет (MCAS) e изиграла ключова роля за катастрофата в Етиопия. Този софтуер вече бе обвинен за разбиването на Боинг 737 МАКС 8 на индонезийската авиокомпания „Лайън еър” на 29 октомври, при което загинаха всички 189 души на борда.

Акциите на американския гигант в самолетостроенето „Боинг” поевтиняха рязко до степен, че е възможно спадът да се окаже най-големият след 11 септември, когато терористи врязаха два самолета в кулите близнаци на Ню Йорк, алармира след ужаса край Адис Абеба „Файненшъл таймс”. При отварянето на търговията в Ню Йорк книжата на компанията поевтиняха с над 12%.

„Боинг”, която е сред сините чипове на нюйоркската борса, има 5 хил. поръчки за този модел, като 300 от тях вече са доставени. Първата доставка е през март 2018 г.

Спадът от 12% означава изтриването на 28,1 млрд. долара от пазарната оценка на компанията. Това доведе и до сриване на водещия индекс „Дау Джонс” с 337 пункта.

Катастрофата предизвика и отказ от модела 737 МАКС 8 в много държави по света. България също затвори небето си за злополучния самолет.