Чалга меки стават... университети

Община Бургас смята да направи предложението за промяната на „Планета“ и „Кралско село“

Новини
10:50 - 19 Април 2023
4477
Чалга меки стават... университети

Интересно решение смята да предложи Община Бургас на най-големия и стар университет в България – СУ „Св.Климент Охридски“ за филиала в морския град, където от септември ще се обучават студентите от най-малко два факултета, разкрива Флагман.бг.

В последните месеци от администрацията усилено търсят подходящи учебни бази за на ВУЗ-а. За богословите е осигурено място в Дома на Нефтохимика и Неделното училище – срещу Бургаския свободен университет.

А за другия факултет – по „Музикално и танцово изкуство“, където ще се извършва прием за бакалавърски програми по 4 дисциплини, се водят преговори с Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за Конгресния център.

Добрата новина обаче е, че интересът към Бургас е сериозен и може тук да стъпят още два факултета, заради което от Общината направиха пълен анализ на собствените си обекти и намериха любопитно решение.

Идеята е на СУ „Св.Климент Охридски“ да бъдат предоставени две заведения в сърцето на Морската градина – бившата дискотека „Планета“ и кръчмата „Кралско село“(известна още като „Бургаски вечери“, б.а.“). Те се стопанисват от „Благоустройствени строежи“ и от доста време са без наематели.

Нощният живот на Бургас от няколко години като цяло се измести към Морска гара, където отвори хитовата „Док5“. Там няколко много добри ресторанти и като цяло се създаде топ локация в този пазарен сегмент.

„Планета“ и „Кралско село“ остават в периферията и на този етап интерес към тях липсва, а и в интерес на истината са твърде близо до жилищни сгради и създаваха притеснения за живущите в района на Турското консулство.

Заради това от Общината обмислят да ги предоставят на Софийския университет. От една страна с това ще се обогати градския фолклор, но от друга е гениално решение, защото няма друг ВУЗ с подобна база в България – в най-красивата част на града, на метри от плажа и всички забележителности.

А и може би за пръв път в страната бивша чалготека ще стане университет, а не обратно, каквито примери вече има.

И двата обекта са перфектни за учебна база, с подходящи условие и за лекции навън. В „Кралско село“ дори има потенциал за няколко зали.

„Кралско село“ или „Бургаски вечери“, както е позната кръчмата дълги години се стопанисваше от бившия сикаджия, днешен проф. Димитър Вергиев, който го бе наел още по времето на Йоан Костадинов. През 2019 година той продаде фирмата, заведението бе преименувано и известно време работеше много добре, но заради ковид пандемията пусна кепенци и след това така и не отвори.

За бившата дискотека „Плаза“, която за последно бе „Планета“ се изредиха няколко ентусиасти. Сред тях столичният бизнесмен Николай Гешев, попфолк певеца Константин и бургаският строителен предприемач Диян Дачев, който има интереси и в развлекателния бизнес. Нито един от тях обаче не успя да развие устойчив модел и дискотеката постепенно замря.

Със сигурност тези помещения ще бъдат предложени на деканите на факултети в СУ „Св.Климент Охридски“, които се събират след седмица в Бургас, за да обсъдят плановете за разширяването на университета. Още преди откриването на фронт офиса се оказва, че интересът към морския град е доста сериозен и се обмисля стъпването тук и на други факултети.

След като Бургас разви средното си образование на безпрецедентно за България ниво – с обновяването на всички училища, откриването на нови, внедряването на иновативни технологии в обучението и ред други, градската управа усилено работи от няколко години за развитието на висшето образование.

Бяха привлечени филиала на Националната художествена академия, СУ „Св.Климент Охридски“ и Минно-геоложкия университет. Те не се конкурират с бургаските ВУЗ-ове и предлагат специалности, които досега не е имало в Бургас, с което се опитват да разширят възможностите за обучение на висшисти.