Чао, Франческо!

Останах много доволен, защото сте един здрав народ, сподели папата

Общество
08:07 - 07 Май 2019 (обновена)
2695
Чао, Франческо!

Папа Франциск приключи апостолическото си пътуване в България и замина за Северна Македония. Светият отец пристигна на летище "София" около 8 часа тази сутрин, където във ВИП залата проведе кратък прощален разговор с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати Светия отец до самолета, с който около 8,35 ч. Франциск отлетя за Скопие. Бойко Борисов бе и първият държавник, посрещнал главата на Римокатолическата църква сутринта на 5 май.

"Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на Бойко Борисов на изпроводяк.

Премиерът благодари на папата за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ - казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

Франциск се сбогува с премиера и с ръководството на Католическата църква в България на червената пътека пред самолета на "Ал Италия", с който лети. Той се изкачи по стълбичката, като преди това махна от главата традиционната си бяла шапка, за да не литне от силния вятър, духащ на пистата.

Визитата на папата премина при огромен интерес и голяма еуфория. Хиляди ентусиазирано посрещаха папата на всички събития в София и Раковски с негово участие, а най-заклетите католици радостно скандираха "Франческо, Франческо", както звучи на италиански духовното име на аржентинеца Хорхе Марио Берголио.

Папа Франциск пристигна с внушителна свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред бяха държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Хиляди вярващи - българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнесе на площад "Св. Александър Невски". Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 14 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад "Княз Александър Първи", която папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев.

И в София, и в Раковски - много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, на която папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза папа Франциск в храма.

Кулминация в апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад "Независимост" в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят. Българската православна църква не изпрати свой официален представител.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" (Pacem in terris), който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език.

Апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

 

Снимка: Булфото