Чарлз III награди Кейт с почетно звание, давано на Чърчил

Актуални новини
16:25 - 24 Април 2024
2434
Чарлз III награди Кейт с почетно звание, давано на Чърчил

Принцеса Кейт получи нова престижна награда от крал Чарлз III, докато продължава превантивната си химиотерапия след диагнозата от рак.

Монархът даде нови отличия и на принц Уилям и кралица Камила в съобщение, направено в деня, в който внукът му, принц Луи, навърши 6 години.

Кейт се присъединява към носители на наградата като Уинстън Чърчил, Дейвид Атънбъро, Стивън Хокинг и Анна Уинтур в "Ордена на спътниците на честта"​ като първия в историята му кралски спътник.

Съобщението на Двореца Кенсингтън гласи: "Негово Величество Кралят има удоволствието да назначи Нейно Кралско Височество Принцесата на Уелс, за Кралски спътник на Ордена на спътниците на честта (The Order of the Companions of Honour). Това е ново назначение."

"Орденът на спътниците на честта" е основан от крал Джордж V през 1917 г., за да се признават изключителни постижения в областта на изкуствата, науките, медицината и обществените услуги. Назначенията влизат в сила от днес - вторник, 23 април 2024 г."

Принц Уилям бе назначен за Велик магистър на Орденът на Банята, а кралица Камила стана Велик магистър и Първа или Главна дама на Великия кръст на Орденът на Британската империя.

Почетните звания, които се раздават във Великобритания всяка година, се избират от правителството на деня чрез предварително предопределен списък с отличия за новата година и рождения ден. Няколко избрани обаче попадат в правомощията на самия крал и именно тези специфични отличия са дадени на Уилям, Кейт и Камила.