ЧАСОВЕ ПРЕДИ ДЕБАТА: Какво обещаха Тръмп и Харис на избирателите

Топ
12:31 - 10 Септември 2024
983
ЧАСОВЕ ПРЕДИ ДЕБАТА: Какво обещаха Тръмп и Харис на избирателите

Часове преди дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп, ето какво обещаха на избирателите си.

Доналд Тръмп обещава да започне най-голямата операция по експулсиране на мигранти още в първия ден на евентуалния си нов президентски мандат.  "Ще ги изгоним възможно най-бързо", уверява той и обвинява мигрантите, че "тровят кръвта на страната".

Тръмп, известен с плана си за стена по границата с Мексико, не изключва и използването на оръжия и отварянето на нови лагери за задържане на мигранти, преди да се пристъпи към експулсиранията.

Той предвижда и да анулира автоматичното право за пребиваване, предоставяно на деца, родени в семействата на незаконни мигранти, и казва, че ще възстанови твърдия си миграционен указ, насочен срещу мюсюлманските страни.

Докато беше президент, Тръмп затръшна вратата пред Парижкото споразумение за климата. Ако бъде преизбран, той обещава да сложи бързо край на "голямата зелена злоупотреба", визирайки стотиците милиарди долари, вложени от администрацията на Байдън в областта на климата.

Той обеща на симпатизантите си, че "ще се добива петрол до дупка". Това ще позволи, според Тръмп, бързо да се намали цените на енергията.  "В много случаи ние ще намалим енергийните цени наполовина", уверява той.

Що се касае до икономиката републиканският кандидат за президент обмисля мита от над 10 процента върху всички вносни стоки. С приходите той има намерение да финансира голямо намаляване на данъците за всички социални прослойки, в това число  висшата и бизнес класата.
Тръмп също така се ангажира да превърне САЩ в световна столица на биткойна и на криптовалутите и да повери на милардера Илон Мъск отговорността за голям одит на американската администрация.

Бившият президент, който води жестока търговска война с Китай по време на първия си мандат, предвижда също да отнеме статута на облагодетелствана нация, предоставен на азиатската страна с цел развиване на двустранната търговия.

Републиканецът не пропуска и повода да припомни, че е архитект на анулирането на правото на аборт на федерално ниво, обявено през юни 2022 г. от Върховния съд. Но той е много по-двусмислен, когато говори за бъдещето на абортите в страната. Той не води кампания за изключително непопулярното обещание за забрана на абортите в цялата страна чрез федерален закон, както иска религиозната десница.  "Човек трябва да следва душата и съвестта си по този въпрос, но не забравяйте, че трябва да се спечелят и изборите", казва той и обещава:  "Моята администрация ще бъде невероятна спрямо жените и репродуктивните права".

Тръмп не спира да повтаря и, че ще сложи край на войната в Украйна за 24 часа, ако бъде избран за президент, но никога не обяснява как ще го направи.

"Имам много точен план, за да спра Украйна и Русия. И също така имам една определена идея и за Китай", заяви той по време на интервю.

Бившият президент все пак отказа да навлезе в подробности по тези хипотетични планове. Ако ви съобщя подробностите, няма да мога да приложа плановете", заяви той и подчерта, че иска да запази ефекта на изненадата.

Тръмп се обявява и за абсолютен защитник на Израел в началото на войната срещу "Хамас" в ивицата Газа. Но оттогава се забелязва размиване в тази безусловна подкрепа и Тръмп заяви, че "не е точно сигурен, че обожава начина, по който Израел води офанзивата си в Газа.

Камала Харис се представя като кандидат на средната каса и иска да създаде икономика на възможностите. Тя обещава, в случай че бъде избрана, данъчни кредити при раждането на деца, помощ за достъп до жилища и подпомагане при създаването на предприятия. Харис обещава и офанзива срещу злоупотребяващите практики във връзка с цените на компаниите, но все още не е дефинирала добре в какво ще се изразява тази офанзива.

Харис подема и някои от обещанията на Джо Байдън относно данъчното облагане на най-богатите, но нейните ангажименти в тази насока са по-умерени и тя иска данък от 28 процента от капиталовите печалби в дългосрочен план за домакинствата, които печелят над един милион долара на година. Байдън предвиждаше данъкът да е  39,6 процента.

В областта на околната среда Камала Харис направи обрат в някои позиции. Тя все още не е представила в детайли екологичната си програма. На конференцията на Демократическата партия в Чикаго през август тя само спомена за правото да се диша чист въздух, да се пие чиста вода и да се живее без замърсяване, което подхранва климатичната криза. Тя увери, че няма да забрани фракинга - метод за добиване на въглеводороди, критикуван от защитниците на околната среда. В миналото Харис обаче се беше противопоставила на фракинга.

Вицепрезидентката подкрепи в миналото големия план за енергиен преход, представен от Джо Байдън и съдържащ се в Закона за намаляване на инфлацията.

Миграцията е един от най-деликатните въпроси на предизборната кампания. В тази насока Камала Харис заяви, че нейната политика ще бъде твърда и добави, че трябва да има последствия за хората, които влизат по незаконен начин на американска територия.

Харис подкрепи проекта за ясно втвърдяване на миграционната политика, представен от Байдън, предвиждащ по-специално инвестиции във физически бариери на границата с Мексико. Тоест това е прочутата стена, която Тръмп искаше и която Харис силно критикуваше в миналото. Законопроектът, който предвиждаше ограничаване на правото на убежище в САЩ, така и не видя бял ден поради липса на консенсус в Конгреса.

По темата за правото на аборт обаче позицията на Харис не подлежи на никакво съмнение. Тя беше начело на мобилизацията на демократите, след като Върховният съд на САЩ, чийто състав беше оформен от републиканеца Тръмп по времето, когато той беше президент, сложи край на конституционната гаранция за право на аборт. След това решение много южни американски щати забраниха или ограничиха строго абортите.
Демократите призовават да се подновят разпоредбите на отменената от Върховния съд гаранция. Те искат тези разпоредби да бъдат вписани във федерален закон, който да е в сила за всички щати.

Харис обеща и, че ако бъде избрана за президент, тя ще бъде твърдо до Украйна и до съюзниците от НАТО, които не поддържат приятелски отношения с диктатори.

В интервю за Си Ен Ен на 29 август Харис повтори подкрепата си за правото на Израел да се защитава и отговори с "не" на въпроса дали, ако бъде избрана за президент, ще прекрати доставките на оръжия за тази страна, докато войната в Газа продължава. В същото интервю обаче Харис заяви, че прекалено много невинни палестинци са били убити.