Ченчев: БСП става патерица - мечтата на олигарсите

Политика
14:50 - 16 Септември 2024
1375
Ченчев: БСП става патерица - мечтата на олигарсите

„Не аз, а знакови социалисти преди мен са казвали и, за съжаление, говорят и днес за т.н. хайверена левица“. Така Иван Ченчев отговори на въпрос има ли деребеи в БСП.

„Точно това беше битката на Нинова и нас, като екип, който искаше да опази БСП от задкулисието, от олигархията и зависимостите. За съжаление, след решението от 9 септември,

БСП вече е една овладяна от Борисов и Новото начало на ДПС партия.

И тук е голямата тревога. Много скоро след 27 октомври хората ще се убедят. БСП ще бъде използвана за патерица – мечтата на олигарсите в БСП. Защото тяхното ще си върви, а БСП ще е беззъба, уж опозиция", каза Ченчев пред СКАТ. 

Той припомни, че не Нинова е отишла на тайни срещи из НДК да прави скрити договорки, а Зафиров. "Без да пита колективните органи. Станишев отиде да се целува с Местан на „Орлов мост“. И той не попита колективните органи, изненада партията неприятно“, припомни Ченев. 

Иван Ченчев цитира знаков социалист, написал преди дни: „Един моряк, като падне от борда, какъв става? Човек. Защото, алармата, която се вдига е „Човек зад борда“. „Би трябвало да важи и за политика – ако има морал и достойнство“, добави социалистът и заяви категорично:

„Няма да участваме в други листи, на други партии. Всичките тези внушения, които се правят, са умишлени – за Корнелия Нинова, за Георги Свиленски, за мен. Ако се борехме за постове – може би щяхме да сме в конфигурацията, която се предлага на социалистите сега. Но ние не сме там“, каза Ченчев. 

„Всичко им е фалшиво – и обединението, и начина, по който стигнаха до него - през фалшиви Национални съвети без кворум. На последния, в присъствения лист се подписаха хора, които бяха изключени, хора, които не членуват в Националния съвет – само и само да има кворум. И същият този Национален съвет, отмени решение на конгрес – противоуставно“.

Ченчев зададе риторичен въпрос: „Нали са обединители – защо изключват?“

„Хвърлиха цялата вина върху Корнелия Нинова за загубите. Но социалистите знаят, че Гуцанов е с 5 % във Варна. Че Зафиров е местен 5 пъти от „лошата“ Нинова в 5 области да бъде водач. Отиде последно в Хасково – БСП не взе мандат, получи 5 % и малко след това имаше местни избори, на които БСП падна на 3 %. Това е резултатът от водачеството на Зафиров там“, каза в отговор на въпрос в студиото Ченчев.

Той сподели още за процесите в БСП: „Кой разцепи партията? Станишев и Първанов. Първанов отиде ли да играе срещу БСП? Сега, ако ви заведа в един-два района, ето например Етрополе – неистова борба на последните местни избори на на сегашния кмет с кандидата на АБВ, бивш шеф на НСО при Първанов. И сега те, двамата трябва да са в обединена левица“, заяви Ченчев и продължи:

„Красимир Янков, член на Изпълнително бюро - направи партия, напусна парламентарната група. Първанов – преди това. Манолова – колко партии смени? Че тя се прегърна с мега десни, само и само да е в парламента. Дончева – каза, че няма да бъде депутат. Не само, че беше депутат, ами стана и зам.-председател на 45-я парламент“.

„Искахме да направим разговор за лявото и що е то модерно ляво. И ако си спомняте на конгреса, който по предложение на Таско Ерменков и докладвано като решение от Атанас Зафиров, изключи социалисти – този конгрес трябваше да реши какво е модерното ляво за нас: да защитаваме джендъри ли, да имаме нови политики в областта на данъчното облагане ли. Такъв не се състоя и то с цел. Тази цел доведе до този край днес“, заключи Иван Ченчев.