Черен списък: „Да, България” изпрати на ДАНС още 163 имена на купувачи на гласове

Сред тях са Жоро Баневския, Митко Каратиста, Васко Бахамата, Отчето, Киселината, Еклера и Гошо Полицая

Политика
20:40 - 21 Октомври 2024
4566
Черен списък: „Да, България” изпрати на ДАНС още 163 имена на купувачи на гласове

Изпълнителният съвет на партия “Да, България” изпрати до председателя на ДАНС Пламен Тончев, министъра на вътрешните работи Атанас Илков и изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов сигнал с четвъртия списък на неформалната група BG Elves за купувачи на гласове. Копие е изпратено и до президента Румен Радев.

Списъкът съдържа 163 имена на хора, за които има данни да се смята, че многократно са купували гласове по време на различни предизборни кампании, както и описание за коя партия търгуват с вот сега. Сред тях са и имена на служители на МВР и на хора с прякори като Жоро Баневския, Митко Каратиста, Митничаря, Васко Бахамата, Отчето, Киселината, Еклера, Гошо Полицая, Бат’ Сали и др.

Ръководството на “Да, България” настоява трите институции да започнат спешна проверка по изнесените данни с цел евентуално започване на досъдебни производства срещу купувачи на гласове. Защото това са престъпления срещу политическите права на гражданите, а размерът на явлението сега не само застрашава нормалното функциониране на демократичния процес, но и самите конституционни устои на правовия ред, което пък е и заплаха за националната сигурност.

Подписалите сигнала членове на Изпълнителния съвет очакват сезираните институции в кратки срокове да огласят публично какви мерки са предприели и какви са резултатите от извършените проверки.