Черният квадрат на Малевич е в лекция-спектакъл на Лиза Боева и Ицко Финци

Актьорът и съпругата му представят интересни факти за руския авангард

Култура
10:11 - 22 Ноември 2021
5955
Черният квадрат на Малевич е в лекция-спектакъл на Лиза Боева и Ицко Финци

Създадената от изкуствоведа доц. д-р Лиза Боева и актьора Ицхак Финци образователна платформа по изкуства за деца и възрастни "Филизи 33" включва и лекция за руския авангард в обширния курс "Руска литература", съобщиха за БТА създателите на
платформата.

Лекцията-спектакъл "Победа над слънцето: историята на Черния квадрат" (по Казимир Малевич) ще бъде представена в Малък градски театър "Зад канала" на 28 ноември (неделя) от 11:00 ч. Автор и лектор е доц. д-р Лиза Боева, илюстриращи текстове ще прочете Ицко Финци.

"От незапомнени времена човек е имал два начина на придвижване - пеш или на гърба на животно (кон, магаре и т.н.). Тоест, скоростта, с която се е движил човекът в Древен Рим и човекът от XVIII век - това е една и съща скорост. През XIX век влаковете и автомобилите променят не просто скоростта на движение на човека, променят оптиката: начина на виждане на света. А когато дирижаблите и самолетите се издигат над земята - тогава генерално се променя възприемането и на времето, и на пространството. Това ново време, това ново пространство ние виждаме в театъра на руските футуристи. Изкуството, което предлагат те, отговаря на тази нова оптика", разказва доц. Лиза Боева.

За втора сцена от второ действие на опера "Победа над слънцето" Казимир Малевич създава декор, в който е включен черен квадрат. Сетне този черен квадрат (който не е нито точно черен, нито пък точно квадрат) ще се превърне в самостоятелно произведение на изкуството - в картина. Какво означава тази картина и защо с нея започва нова художествена азбука - ето на тези въпроси е посветена лекцията-спектакъл "Победа над слънцето: историята на Черния квадрат".