Черно на бяло: 9 души са починали у нас след ваксина, доказателства няма

Общество
12:50 - 10 Ноември 2021
11195
Черно на бяло: 9 души са починали у нас след ваксина, доказателства няма

Девет смъртни случая след приложение на ваксина срещу ковид са били докладвани в Изпълнителната агенция по лекарствата от началото на имунизационната кампания на 27 декември 2020 г. до 31 октомври 2021., но нито един от тях не е доказан като пряко следствие. Това става ясно от отговорите на директора на агенцията магистър-фармацевт Богдан Кирилов по официално запитване на Lupa.bg. 

"В ИАЛ са съобщени общо 9 смъртни случая, подозирано свързани с прилагане на ваксина срещу COVID-19. В нито един от тях връзката с ваксината не е доказана. В допълнение, в ИАЛ са съобщени общо 6 случая на смърт при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината", уточнява Кирилов. 

Общият брой на докладваните нежелани лекарствени реакции след имунизиране срещу ковид у нас е 3476. От тях разпределението по препарати е, както следва: 

"Ваксзеврия" на "АстраЗенека" държи първото място с 2246 броя; 

"Комирнати" на "Пфайзер" е втора с 817; 

"Спайквайс" на "Модерна" - 321 броя;

Еднодозовата "Янсен" - 92 случая. 

Lupa.bg уточнява, че броят на нежеланите реакции е сумиран и не се прави диференциация между дозите.

Пет са до момента докладваните изрично реакции след поставяне на трета игла от иРНК препаратите. 

Въпреки последните съобщения и препоръки в редица страни от Западна Европа "Модерна" да не се прилага при млади хора под 30-годишна възраст заради опасност от миокардити, у нас в ИАЛ има 1 такъв случай, съобщен след втора доза на американския препарат. 

Двама пациенти са докладвали развитие на перикардит след първа доза "Пфайзер", уточнява още Кирилов. Родител на едно ваксинирано дете е докладвало съобщение за възпаление на обвивката на сърцето, но диагнозата "перикардит" е била отхвърлена след това. 

Два са докладваните случаи на трансверзален миелит (възпаление на гръбначния мозък - б.а.), като те са били съобщени от медицински специалисти, а не от пациенти. В един от тези случаи има прилагане на биологичен лекарствен продукт, при който това е една от възможните нежелани лекарствени реакции, вписана в продуктовата информация, т.е., е възможно да не се дължи на ваксината. 

Два са случаите на пациенти, развили Синдром на Гилен-Баре, като и двата са след приложение на препарата на "АстраЗенека", но нито един не е намерил медицинско потвърждение до момента. При единия случай медицинска сестра е докладвала реакцията и сама е поставила диагноза за себе си и е предприела лечение. 

Общо 17 са съобщенията за подозирана връзка на тромбози след приложение на ваксина срещу ковид. Освен това има още 3 съобщения, в които се касае за хора, заразени с инфекцията, след първа доза ваксина преди създаване на имунитет. 

На въпрос за дерматологичните реакции, директорът на ИАЛ уточнява, че обриви от различно естество са съобщени при 2-3% от всички съобщени реакции след прилагане на ваксина срещу ковид. 

Трима души са докладвали засягане на лицевия нерв след имунизиране. Случаи на замайване са отбелязани в около 3 на сто от общо всички докладвани реакции. Хипо- или парестезии съставляват едва 0,37% от докладваните случаи. 

95 българи са постъпили в болница от началото на ваксинирането срещу ковид по подозрение, че са развили нежелани реакции след дозите. Няма обаче данни за продължителността на лечението им. 

До момента случай на анафилактичен шок след прилагане на ваксина срещу ковид в страната няма. В 7 от съобщенията са докладвани сериозни алергични реакции, които са наложили прилагане на инжекционни лекарствени продукти, някои от които в болнична среда, но без данни за хоспитализация. 

На въпрос за наличието на каквито и да е АГ-смущения при момичета и жени, ваксинирани срещу ковид, от ИАЛ отговарят, че има единствено 21 докладвани реакции, изразяващи се в нарушения на менструалния цикъл - скъсен, удължен, по-обилен или по-болезнен, но не и липсващ.