Сметката на математика проф. Кунчев: 2 млн. българи остават "материал" за вируса

4 600 000 у нас вече имат някаква защита от ковид, твърди експертът

Топ
10:45 - 10 Ноември 2021
3108
Сметката на математика проф. Кунчев: 2 млн. българи остават "материал" за вируса

Около 2 милиона българи остават "материал" за вируса. Това изчисление направи в студиото на Нова телевизия математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му, зад 600 хиляди официално регистрирани като заразени се крие голяма част, която не е регистрирана. "Около 3 милиона са хората, които са минали през заболяването. Плюс 1,6 милиона ваксинирани, стават 4,6 милиона. Така остават 2 милиона българи, "материал" за вируса.  Докъм средата на следващата година ще им трябва време да се заразят", прогнозира проф. Кунчев.

Математикът посочи още, че около месец напред смъртността ще се вдига и това е коварното при COVID, че не може да се постигне бърз положителен ефект, макар че вече има спад на новозаразените. По думите му основно ударът пак бил по образованието, което може да се контролира. 

В студиото проф. Кунчев показа лист с нарисуван "чувал на здравето", с отвори, от които то изтичало - транспорт, заведения, магазини, цехове, митинги. Това са местата откъдето изтичало здравето на хората. "Ако едната дупка се разшири, трябва да се затегнат другите", посочи проф. Кунчев.