Черно на бяло: ВСС е предоставило Регентската къща на главния прокурор за стопанисване

Срамно е да отговарям дали базата на Боровец съм я ползвал за свои нужди, заяви Иван Гешев

Новини
12:24 - 18 Май 2023
10967
Черно на бяло: ВСС е предоставило Регентската къща на главния прокурор за стопанисване

През 2017 г. ВСС е възложило на главния прокурор Регентската къща в Боровец да я стопанисва, това стана ясно на сбирката на кадровиците на Темида по повод сигналите на Иван Гешев и Борислав Сарафов. 

"Ползвал съм почивните бази на прокуратурата срещу заплащане. За мен и моите колеги тарифите са едни, за гражданите други. Избягвам публичните места по разбираеми причини. През последните 3 години почти не съм ходил дори на ресторант", обясни Иван Гешев и добави: "Не живея в къщата на Боровец". 

Членове на ВСС потвърдиха, че са ходили в почивните бази на прокуратурата. 

"Ходил съм в тези бази 2-3 пъти за приятни събирания. С членове на ВСС сме празнували рождени дни. Позвал съм и базите в Цигов чарк, на Витоша и Боровец. Давал съм заявка предвратилно за това", обясни Георги Кузманов. 

"Срамно е да отговарям дали базата на Боровец съм я ползвал за лично ползване", категоричен е главният прокурор.

В негова защита Боян Новански, който е член на комисията, която отговаря за имотите на съдебната власт, каза, че в тази база и той бил ходил два-три пъти за рождени дни. Сумати членове на ВСС сме били там и са празнували рождени дни.

Гешев каза още, че от 2020 г. има правила за ползване на почивните бази на прокуратурата. 

"Декларирам, че тази база е включена в тези правила и всички бази се ползват по съответния ред", обяви Гешев. 

Той съобщи още, че тези правила ще бъдат предоставена на Софийската градска прокуратура, която прави проверка по сигнала на Сарафов.