ЧЕРВЕН ПАНАИР: Мая Манолова плюе по Нинова, Свиленски нахлу в студиото

Никой председател на БСП не се е държал толкова срамно, колкото нея, заяви изрусената фурия

Политика
12:00 - 10 Септември 2024
6426
ЧЕРВЕН ПАНАИР: Мая Манолова плюе по Нинова, Свиленски нахлу в студиото

БСП през последните години бешеа заложник на Корнелия Нинова. Това мнение изрази в студиото на Нова нюз Мая Манолова от „БСП – Обединена левица”. „С вчерашния си акт, регистрацията в ЦИК, показаха, че те не целят регистрация на БСП, а удовлетворяване на личните си амбиции. В крайна сметка Нинова подаде оставка и вместо да се държи достойно като всички предишни бивши председатели на партията – никой от тях не се е държал по срамния начин, по който го прави Нинова. Да работи срещу собствената и партия”, подчерта тя. 

Манолова коментира и думите на изключения от БСП Георги Свиленски, който заяви малко преди нея, че „БСП е показала зависимости от Пеевски и Борисов”. Двамата се разминаха в кулоарите, а после кръстосаха шпаги на живо в ефир, след като бившият на президентшата нахлу при Манолова да се обяснява, че никога не е предлагал Пеевски и си изми ръцете с Таско Ерменков

"Предлагам да проследим действията, а не заклинанията и голите приказки. По време на протестите през 2020 година и аз, и моята организация бяхме дни наред със стотици хиляди български граждани на площада. Лозунгите тогава бяха „Без Борисов и без Пеевски. Без ГЕРБ и ДПС”. Тогава призовавахме Нинова, която беше в НС и крепеше този загубил легитимност парламент, да излезе на площада. И Нинова, и Свиленски, и останалите народни представители от парламентарната група предпочетоха да останат в парламента и да крепят тази загубила легитимност и доверието на гражданите институция”, подчерта Мая Манолова. 

Тя беше категорична, че е „показала с действията си, че не е зависима”. „Когато си оставих позицията на омбудсман и излязох срещу Борисов и Фандъкова в най-голямата им сила на кметските избори в София. Аз съм го показала с действията си”, подчерта тя.  И коментира думите си, че „ е предложила Делян Пеевски през 2013 година за председател на ДАНС, защото такива като г-н Свиленски и другите мъже в БСП отказваха да поемат отговорност”. „Те се гънеха тогава. Човекът, който с лицето си беше на протестите и понасяше и укори, и ругатни, и отговаряше на въпроси – бях аз. И когато три месеца по-късно в студиото на NOVA го казах – тогава и Станишев, и Орешарски, и Местан – тези, които реално ръководеха целия процес и предложиха Пеевски, отказаха да отговорят. Естествено, че не съм го предложила аз. Но аз винаги съм заставала с лицето си и съм носила отговорност, за разлика от кръга около Нинова, който винаги се криеше успешно зад нея”.

По думите ѝ „нейната политическа биография е показала, че тя в нито един момент не се е крила и не се е снишила”. „Тогава поех тази отговорност на шега заради такива като Свиленски, които не смееха да кажат истината. Разбира се, че не съм го предложила аз (бел. ред. Пеевски). Истината я знаят всички български граждани – това беше решение на председателите на парламентарните групи – на Станишев и Местан и на Орешарски, който беше премиер”, подчерта тя.

Манолова отново заяви, че „предлагам да не вярваме на това, което говореше г-н Свиленски (бел. ред. в студиото на „Твоят ден”)”. „Те бяха ли удобната опозиция, опитомената опозиция, която си подаваше топката с Борисов и в крайна сметка нито едно решение в полза на хората не беше прието”, припомни тя.

„Но основният въпрос е защо Нинова не излезе тогава на площада? Защото ги крепеше вътре в парламента – именно Борисов, Пеевски, ГЕРБ и ДПС. Срещу усещанията на Свиленски аз поставям факти, които могат да бъдат проверени. Вече ясно и категорично казах, че „Изправи се, България”, влизайки в лявото обединение, е поставила две ясни условия. По отношение на президента Радев, с който Нинова, Свиленски и компания водиха братоубийствена война, което снижи резултата на БСП до 7 процента. И второ – без никакви колаборации с ГЕРБ и ДПС. Повтарям това и съм го казала на всеки форум и всяко медийно участие през последните два месеца. Не е необходимо сега да ме призовава Свиленски и по-добре той да отговаря дали преди разпадането на по-предишния парламент не бяха в договорки с ГЕРБ за съставяне на правителство?”, попита Манолова.