Червени се карат на пленума за листите

Цвета Галунова на Копейкин кацна в БСП, "украинското посолство пренареди списъка във Велико Търново", беснеят бесепари срещу Явор Божанков

Политика
16:09 - 25 Август 2022
7240
Червени се карат на пленума за листите

Люти спорове обхванаха поредното заседание на Националния съвет на БСП днес при обсъждането на конкретните позиции за кандидатдепутатските листи. Въпреки че водачите по районите отдавна са определени, червените отново не се разбраха кой къде да застане и в без това изоставащата в електоралната си подкрепа Столетница в борба за място в следващия парламент.

Оказва се, например, че водачът за Велико Търново Явор Божанков е пренаредил изцяло гласуваната на конференцията на организацията листа. Вместо вече определените лица, поставени на конкретните позиции, той е вкарал там бесепари, които дори не са присъствали на въпросната конференция. А след това е завел новия списък в Изпълнителното бюро и е свел до Корнелия Нинова своите персонални избраници. А изненадата дойде от гражданската квота и името на доскорошната депутатка на "Възраждане" Цвета Галунова, която изненадващо кацна точно при Божанков. 

По информация на Lupa.bg вторият в листата на левицата в старата столица е дама от Свищов София Вергилова, която не била представена изобщо на заседанията досега. Третият пък бил друг съгражданин на Божанков - от Горна Оряховица - шефът на местната организация Огнян Стоянов. Така досегашният социалист, предвиден за подгласник на бившия депутат - Михаил Михалев е бил изтикан в дъното на списъка с потенциални депутати.

На "Позитано" 20 дори шушукали, че "украинският посланик Виталий Москаленко" е пренаредил листата. А причината за подобни шеги е фактът, че самият Божанков след началото на войната на Русия в Украйна зае категорична антикремълска позиция. 

Търновският доскорошен депутат не участва в заседанието на пленума, информираха още членове на НС. "Недопустимо е игнорирането на тайния вот, решил изхода от заседанието на областния съвет за листите", категорични са ядосани другари. И предвещават изборен крах за левицата в 4-и МИР Велико Търново. 

Междувременно един от любимците на Нинова - също водач на листа за вота на 2 октомври Филип Попов, лаконично коментира, че междуособици за подредбата на кандидатдепутатските класации винаги е имало в партията, но и преди, и сега, те се решавали без излишен драматизъм. "Напрежение в БСП винаги е имало заради личностни интереси, но левицата е готова за избори", каза той. 

Попов затвърди и намерението на левицата да върне хартиените бюлетини. А аргументът му е, че машините водели до ниска избирателна активност, до изкривяване на резултата, до висока тежест на купения вот.