Честит 10-и рожден ден на Концерти за бебоци!

По идея на акад. Пламен Карталов десетки хиляди малчугани се докоснаха до магията на Операта

Култура
11:51 - 18 Януари 2024
2083
Честит 10-и рожден ден на Концерти за бебоци!

Преди 10 години на 18 януари започна една от най-хубавите инициативи на Софийската опера – програма за най-малките, наречена „Концерти за бебоци“. Оттогава са реализирани 632 представления, посетени от над 50 000 бебета с техните майки, татковци, баби и дядовци.

Брилянтната идея на акад. Пламен Карталов да създаде преживяване за най-малките се радва на огромен успех и доби широка популярност в обществото.

Чрез Концерти за бебоци Софийската опера отглежда и възпитава своята бъдеща публика, показва на децата колко прекрасен е светът на операта, балета и мюзикъла, разкрива вълшебството на инструментите и магията на сцената.

Фондация „Искам бебе“ е съмишленик в тази чудесна инициатива. Двигател на Концерти за бебоци, както и на цялата Детска програма на Софийската опера, е режисьорът Юлия Кръстева. Тя оформя и подрежда програмите за Концертите. А те всеки път са толкова интересни и забавни...

Концерти за бебоци се организират и извън Софийската опера – от три години насам в парка на Военната академия по време на фестивала „Опера в парка“ през месеците юни и юли.

В тези Концерти участват най-младите артисти на театъра: Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова.

В годините част от програмата се утвърди със своите хитови песни – „Добре дошли“ и „Музикант“ на Мария Момирова, „Хей, ръчички“, „Пеят, скачат палците“, „Чудо ряпа“ на Добри Христов и др.


Програмата на Концертите включва познати мелодии, но също така и песни, арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар: Шуберт, Шуман, Менделсон, Росини, Брамс, Моцарт, Александър Владигеров, Георги Костов, Александър Райчев, от класическите опери „Хензел и Гретел“, „Вълшебната флейта“ и др. Музиката е поднесена с аранжименти за пиано, цигулка, флейта и кларинет, обой и ударни инструменти.

Децата могат свободно да общуват със своите любими артисти, а малко по- големите - да играят и пеят заедно с тях.

Билетите за Концертите свършат светкавично, а родителите, бабите и дядовците непрекъснато търсят още и още.