Четете, антиваксъри-идиоти: Нито един починал от Ковид-19 вчера в 126-милионна Япония

Здраве
21:37 - 08 Ноември 2021
16389
Четете, антиваксъри-идиоти: Нито един починал от Ковид-19 вчера в 126-милионна Япония

В Япония вчера за пръв път от 15 месеца не е имало починал с диагноза Ковид-19. Същевременно и броят на новозаразените бързо намалява, а в интензивните отделения на болниците има малък брой хора, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

От началото на пандемията в Япония, страна с население от близо 126 милиона души, има 18 310 смъртни случая, свързани с коронавируса. За сравнение - България, която има-няма 7 милиона население, вече е загубила с около 40% повече хора - над 25 000 души вече умряха от вируса, а се очаква в близките седмици бройката им стремглаво да се покачва.

Последният ден, в който не е имало починал в Япония е 2 август 2020 г., казаха от японското министерство на здравеопазването. Сега страната отново бележи напредък в борбата с китайската зараза.

От днес Япония въведе облекчения за влизане на чуждестранни студенти, работници и бизнесмени за краткосрочно пребиваване, при условие че са изцяло ваксинирани. Досега те трябваше да остават по 10 дни в самоизолация, но този срок вече е съкратен на 3 дни.

През Япония преминаха три вълни на разпространение на коронавируса, включително тази през лятото от новия му вариант Делта. На последната вълна се дължеше пикът от около 25 000 нови заразени на ден. Здравната система почти се срина и десетки хиляди пациенти трябваше да се лекуват у дома. В Токио новите случаи бяха по около 6000 на ден. Смята се, че причината за летния бум бяха Олимпийските игри, които доведоха в страната на изгряващото слънце десетки хиляди хора от цял свят.

През септември случаите започнаха трайно да намаляват, което според експерти се дължи на напредващата ваксинационна кампания, но не само. Причина е и масовото носене на маски не само на закрито, но и на публични места на открито, както и на използването на дезинфектанти. От декември правителството възнамерява да предлага подсилващи дози от ваксини за хората над 65-годишна възраст, както и да се снабди с новоразработени лекарства срещу Ковид-19.

Случващото се в Япония категорично опровергава врели-некипелите на разни български "акъллии" като "доц." Мангъров, "д-р" Антония Първанова, доскорошния депутат от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов и прочее нищожества, объркващи и без това силно скептичния български народ. Япония на практика доказа, че вируса може да се пребори единствено с масова ваксинация и желязно спазване на предписаните мерки.