Четирима са кандидатите за председател на ЕП

Евродепутатите почетоха паметта на Давид Мария Сасоли на церемония

ЕС
11:20 - 18 Януари 2022
963
Четирима са кандидатите за председател на ЕП

Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания) са кандидати за поста председател на Европейския парламент (ЕП) за втората половина на мандата 2019-2024 г. Заместник-председателят на Парламента Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) обяви четирите имена в пленарна зала в понеделник вечерта, след като изтече срокът за първия кръг на гласуването.

Претендентите ще направят кратки презентации във вторник , непосредствено преди първия кръг на гласуване, а резултатът ще бъде обявен в 12.00 ч.

Кандидатурите се издигат от политическа група или от група членове на ЕП, които достигат т.нар. нисък праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП, или 36 от 705 членове на ЕП, когато всички места са заети. Кандидатите могат да бъдат предложени или оттеглени преди всеки кръг на гласуване.

За да бъдат избрани, те трябва да спечелят абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50 % плюс един. Поради пандемията гласуването ще се проведе дистанционно. Ако след три тура никой от кандидатите не е спечелил, двамата кандидати, получили най-много гласове на третия тур, ще преминат към четвърто и последно гласуване, на което ще бъде избран кандидатът получил най-много гласове.

Резултатът от евентуалния втори тур на гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание в 14.00 ч; в 16.30 ч., ако има трети тур, и в 18.30 ч., ако се наложи четвърти тур. След това новоизбраният председател може да произнесе встъпителна реч, преди да председателства избора на останалите членове на Бюрото на Парламента (вторник и сряда).

Припомняме, че председателят на ЕП Давид Сасоли почина на 11 януари след усложнения от прекарана пневмония. 

Евродепутатите почетоха паметта на Давид Мария Сасоли на церемония по време на пленарното заседание в Страсбург в понеделник.

При откриването, изпълняващата длъжността председател на Парламента Роберта Мецола заяви: "Европа загуби един лидер, демокрацията - един защитник, а всички ние - един приятел. Той винаги знаеше как да превърне ценностите, в които вярваше, в конкретни действия." Тя изтъкна как Сасоли се е "борил Парламентът да остане активен през най-критичните месеци на пандемията и ни позволи да приемем важни законодателни пакети, от които Европа и нейните граждани се нуждаеха".

"Тази асамблея ще отдаде почит на твоята работа и ще съхрани твоето наследство", заключи Мецола.

Бившият италиански министър-председател и евродепутат Енрико Лета, близък приятел на председателя Сасоли, заяви в своята възпоменателна реч, че за Давид Сасоли "Европа не е само директиви, институции и абревиатури. Не. Европа е преди всичко нейните хора, техните души и сърца. Така както държеше отворени вратите на този Парламент, Давид се стремеше да отваря врати за гражданите из целия ни континент."

"Свързващата нишка на всички негови битки е ясна: Европейският съюз е Съюз на ценностите", заяви Лета и добави, че "борбата на Давид за демокрация, свобода и върховенство на закона беше вдъхновение за всички нас". "Ние ще продължим твоята работа. Твоите битки ще продължат да бъдат наши битки. Никога няма да те забравим", каза той.

"Давид (...) ти вдъхваше респект и това далеч надхвърляше твоите задължения", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателят Мишел отдаде почит на "топлата, автентична, усмихната" личност на Давид Сасоли, който е можел да прояви твърдост, когато е било необходимо. Давид Сасоли "беше политически лидер и горд европеец", продължи председателят Мишел. Той отдаде почит на идеалите на Давид Сасоли за социална справедливост и солидарност, които са били в центъра на неговата политическа идентичност.

Френският президент и настоящ председател на Съвета на ЕС Еманюел Макрон отдаде почит на "човека с рядка доброта, чиято усмивка, визия и идеали бяха достатъчно широки за един континент". Той изтъкна "сърдечността и амбицията", които Давид Сасоли показа през целия период на пандемията, когато той представи на Европа "едно приятелско, служещо за пример лице" чрез действията си начело на Парламента. В пленарната зала той беше "едновременно организатор и омиротворител, борещ се с идеи, а не с хора", каза президентът Макрон.