Четвърти парламентарни избори в Испания за 4 години

Социологическите проучвания сочат за победител водачът на сегашното социалистическо правителство Педро Санчес

Новини
09:24 - 10 Ноември 2019
1737
Четвърти парламентарни избори в Испания за 4 години

Изпаднала в политическа парализа, Испания отново е призована пред изборните урни, за четвърти път за четири години, в обстановка на криза в Каталуния и очаквания за възход на крайнодясната партия "Вокс", предаде Франс прес.

Според социологическите проучвания победител ще е водачът на сегашното социалистическо правителство Педро Санчес, който спечели и предишните избори в края на април, но не успя да се договори дори с радикалната левица "Подемос" за оставането си на власт.

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия обаче няма да засили позициите си, както се надява, за разлика от дясната Народна партия и най-вече крайнодясната "Вокс", която може да се превърне в третата политически сила в страната, след като през април влезе в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента), при положение, че крайнодесните нямат достъп до властта от края на франкистката диктатура през 1975 г.

Според сондажите "Вокс" може да удвои депутатите си до близо 50 в 350-местната долна камара. Днешните избори вероятно няма да сложат край на политическата нестабилност. Според сондажите нито левият блок (социалистите, "Подемос" и "Мас Паис" - отцепници от "Подемос"), нито десният (Народната партия, "Вокс" и "Сиудаданос") ще получат мнозинство. Нов опит за съюз между социалистите и "Подемос" изглежда труден, поради силното взаимно недоверие след неуспеха на преговорите помежду им след априлските избори. В краен случай парламентът може да упълномощи Санчес да управлява в малцинство, ако депутатите, главно от Народната партия, гласуват с "въздържал се".