Чичаците над 50 години са най-недисциплинирани на плажа

Поведението на някои плажуващи е безотговорно, сигнализират спасители

Новини
14:53 - 25 Юли 2024
3749
Чичаците над 50 години са най-недисциплинирани на плажа

Представители на БЧК, Варненската туристическа камара и концесионери ще дискутират проблемите пред водното спасяване на кръгла маса.

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си, за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на флаговата сигнализация е една от основните причини за инциденти, според Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК-Варна.

"Има флагова сигнализация. Тя не е за да лишава почиващия от приятното преживяване. Тя е измислена за да му съхрани живота", коментира Цеков пред Радио Варна.

Той определи поведението на някои плажуващи като остро и безотговорно.

Доклад на националната комисия по водно спасяване, член на която е и Велислав Цеков, показва, че мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа.

"Над 70% от хората, които претърпяват инциденти са в тази категория. Това означава, че жените са по-предпазливи при влизането в морето,

а мъжете са по-безотговорни по отношение правилата за безопасност",

поясни Велислав Цеков.

През последните няколко дни морето беше спокойно, но според Цеков, с идването на август и т.нар мъртво вълнение, то ще става все по-опасно за плажуващите, дори и за най-опитните плувци.

109 удавници е имало миналата година, спасените са над 2500

"Черно море има много силна прибойна вълна. Именно мястото, на което хората мислят, че са на безопасно разстояние от брега, влизат с малки деца, с пояси, а то всъщност е най-опасното място, където се разбиват вълните. Защото вълната, при отдръпването си назад, може да повлече не само дете, а и голям човек или няколко души. Дори и да си на плиткото. Когато идва вълната и когато тръгне да се отдръпва обратно в морето, тя търси мястото на най-голямото съпротивление. Когато човек попадне в този поток,

дори и за опитните плувци е трудно да се измъкнат от силата на оттеглящата се от брега вода",

коментира още Велислав Цеков. Неговият съвет в такива случаи е да се плува успоредно на брега и да не се изпада в паника, защото това може да доведе до грешни решения и фатален край. 

С такъв край за съжаление са завършили 109 инцидента през миналата година,

показва статистиката. Статистика, която обаче не отразява реалната картина на водното спасяване, според Велислав Цеков.

"От тези 109 удавяния, само шест са станали на море, някои дори извън работно време или при заболяване на потърпевшия. Това означава, че водноспасителната служба си върши работата. От години не знам да има удавяне по вина на водния спасител", каза експертът и допълни, че на фона на тези 109 случая на удавяне през миналата година, спасените са над 2500.