Чилийски филм спечели Гран при на Световния фестивал на анимацията във Варна

Култура
20:02 - 11 Септември 2022
2060
Чилийски филм спечели Гран при на Световния фестивал на анимацията във Варна

Чилийският късометражен филм „Звяр“ на режисьора Уго Коварубиас получи Гран при на 18-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Наградите бяха раздадени тази вечер на официална церемония по закриването на фестивала, която се проведе във Фестивалния и конгресен център в морската столица. Над 85 филма участваха в конкурсната програма на тазгодишното издание.

Международното жури определи и първи награди в няколко категории. За най-добър пълнометражен филм на тазгодишното издание на фестивала бе обявен бразилският „Боб Спит: Ние не харесваме хора“ на Сезар Кабрал. Голямата награда за български пълнометражен анимационен филм отиде при „Флорентинска нощ“ на режисьора Сотир Гелев. 

Сред студентската селекция журито избра филма „Мокро“ с екип от петима френски режисьори, а сред детските заглавия най-високо е оценен „Кралицата на лисиците“ на Марина Росет от Швейцария. 

Някои от заглавията получиха и специални грамоти от фестивала. Това са португалските късометражни филми „Връзка“ на Александра Рамиреш и „Боклукчията“ на Лаура Гонсалвеш; студентската лента „Момиче във водата“ от Тайван; детският филм „Черна пързалка“ от Израел. 

Наградата на Съюза на българските филмови дейци отиде при „Война“ на режисьора Димитър Димитров, а гилдията на кинокритиците отличи португалския филм „Боклукчията“. Признание за дебюта си получи „Стоножката“ на Вера Иванова, а „Любовта, без която не можем“ на Господин Неделчев-Дидо получи отличие от Съюза на българските художници. 

В последния ден на фестивала се състоя предпремиера на новия филм на Анри Кулев – „Меко казано“, по Валери Петров. Това е второто заглавие, след „Пук“, от „Пет приказки“ на автора, което аниматорът прави на пълнометражен филм и първата 3D анимация, правена в България. Музиката към филма е на композитора Любомир Денев. Анимацията бе показана пред пълна зала, а след 15 септември тръгва по кината в страната.