Чист колаген: Ползите на костния бульон

Той е е алтернатива на инжекциите с ботокс

Стил
14:25 - 26 Февруари 2021
4080
Чист колаген: Ползите на костния бульон

Какво е костен бульон и как се получава? 

Той се получава от продължителното варене на пилешки, телешки или свински кости и стави. Добре е те да бъдат от различни части на тялото на животното, за да се извлекат максимум полезни вещества. Препоръчително е да се използват тръбни кости от пасищни животни, за да се гарантира тяхната чистота. Не звучи много апетитно, но именно получената богата течност е склад на важни хранителни вещества, почти източник на вечна младост. Колкото по-дълго се готви бульонът, толкова по-питателен става поради колагена, основният протеин в съединителната тъкан. По принцип костният бульон е алтернатива на инжекциите с ботокс.

Костният колаген се разгражда в организма до аминокиселини: пролин, лизин, аргинин, глицин и глутаминова киселина. Те са градивните елементи на всички протеини, образувайки клетки на кожата, костите и ставите. С напредването на възрастта за организма става по-трудно да произвежда необходимото количество колаген по естествен път. От тук се появяват първите бръчки по лицето, появява се пукането в ставите и костите стават по - крехки. Ето защо, бульонът е толкова обичан от диетолозите - той е вкусен и има гарантиран ефект против стареене, като укрепва ставите и осигурява еластична кожа. 

Популярните хранителни добавки - животинският колаген на прах, който козметиците препоръчват да се пие - не са нищо повече от обработен хрущял и ставни тъкани на животните.

Препоръчва се бульонът да се готви от 8 до 72 часа. Колкото по-дълго се готви, толкова по-добре. За вкус можете да добавите моркови, лук, подправки - по ваш вкус. Готовият бульон може да се съхранява в хладилник в стъклени буркани с капаци за 5-7 дни, а също така може да се замразява на порции.

Превод: Lupa.bg