Членската маса на партията на Ердоган намалява

Официален представител на ПСР обаче омаловажи случаите на напускане

Свят
16:24 - 27 Септември 2019
1426
Членската маса на партията на Ердоган намалява

Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е изправена пред нарастване на броя на "дезертьорите", след като загуби 840 000 членове миналата година - процес, който увеличава затрудненията на партията, след като двама от основателите й напуснаха нейните редици и основаха свои политически формации, пише Ройтерс.

Агенцията напомня, че загубата през юни на изборите за кмет на Истанбул насърчи бившия министър на икономиката Али Бабаджан да подаде оставка и да призове за "нова визия" за Турция. Бившият премиер Ахмет Давутоглу, някогашен най-близък съюзник на Ердоган, също напусна партията преди две седмици, като заяви, че тя е загубила способността си да решава проблемите на страната.

Трима бивши водещи фигури в партията заявиха за Ройтерс, че тя ще продължи да губи членове, защото е загубила връзка с основополагащите си принципи.

"На практика всеки ден колеги, които са имали роля в партията от първия й ден, избират нов път", заяви бивш високопоставен представител, който подаде оставка неотдавна. "Много приятели искат да поставят ново начало в партията на Бабаджан или на Давутоглу".
Официален представител на ПСР обаче омаловажи случаите на напускане на партията и заяви, че фигури като Бабаджан и Давутоглу не са се ползвали с народната подкрепа, която Ердоган все още привлича.
"ПСР е силна партия и ще преодолее този период. Не очаквам многобройни, масови оставки", посочи цитираният представител, пожелал анонимност.

Парламентарното представяне на ПСР засега остава стабилно с 291 депутати в 600-местния парламент. Официални данни обаче показват, че огромната членска маса на партията е спаднала до 9,87 милиона души в началото на септември спрямо 10,72 милиона през август миналата година.