Човешка грешка е причината за пожара в държавния ТЕЦ?

Обстановката е била опасна тактически, но не и за хората, заяви комисар Стоян Колев

Актуални новини
08:50 - 25 Юни 2019
4958
Човешка грешка е причината за пожара в държавния ТЕЦ?

Човешка грешка е една от вероятните причини за избухването на пожара в най-голямата въглищна електроцентрала у нас – ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това заяви пред Нова телевизия окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Според него обаче все още е рано да се прави заключение за инцидента, тъй като се работи по различни версии за пожара.

В понеделник пламъците изпепелиха комина на сероочистващата инсталация в централата. Пострадали хора няма, а властите увериха, че няма опасност и от замърсяване на въздуха.

„Първоначално обстановката беше много зловеща, защото имаше обилно пламъчно горене в комина, който е изграден от изкуствени материали. Нашата основна цел беше да запазим съседните обекти, които са в непосредствена близост. Екипите завариха изключително тежка обстановка”, заяви директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора комисар Стоян Колев.

По думите му обстановката е била опасна чисто тактически, защото при падането на огромни елементи от комина са се отлепяли цели сектори от него.

"Трябваше да се внимава за хората, които работят най-близо до комина. От друга страна, беше опасно горенето на продуктите. Колегите работеха със защитни апарати, за да не спират работата си", каза още той.

Колев увери, че няма никаква опасност нито за работещите на територията на ТЕЦ-2, нито за хората, които живеят в близост или в малко по-отдалечените райони.

Направени са всички необходими замервания от РИОСВ. Измервателните станции са отчели съответните данни, които са далеч под пределнодопустимите.

Има единствено материални щети, които са поправими.