Чудо: Мъск изцелява затлъстелите с чип в мозъка им

Учените спорят: според едни подобен подход не е безопасен, други го намират за перспективен

Техномания
22:20 - 09 Януари 2024
5032
Чудо: Мъск изцелява затлъстелите с чип в мозъка им

Илон Мъск има планове да бъдат имплантирани чипове в мозъка, които да помагат за отслабването при затлъстели хора. Това обяви самият милиардер в интервю през април миналата година, говорейки за компанията си “Нюралинк”.

“Мисля, че бихме могли да решим много голям кръг проблеми, свързани с мозъчни увреждания, включително тежка депресия, патологично затлъстяване, нарушения на съня, възстановяване на паметта при възрастни хора”, заяви той. 

Това не е необичайно твърдение. “Нюралинк”, подобно на други експериментални мозъчно-компютърни интерфейси, пренастройва нервната система. Хората, страдащи от парализа, са използвали импланти, за да възвърнат частичен контрол върху крайниците си. Този вид технология може дори да превежда невронни импулси - основно мисли - в радиосигнали и да ги предава на дронове, компютри или други устройства, коментира изданието “Дейли бийст”.

Така че не е изключено някой, страдащ от болестно затлъстяване, да използва мозъчно-компютърен интерфейс, за да бъдат контролирани частите от мозъка му, които го карат да преяжда. Но има проблеми.

За начало, въпреки че има устройства, които хората могат да носят като шапки, най-гъвкавите и чувствителни – като “Нюралинк” – изискват мозъчна операция.

Хирурзите буквално пробиват дупка в черепа на пациента и имплантират чиповете

При всички обстоятелства това носи рискове, включително за инфекции и отхвърляне.

Така че за момента мненията на специалистите се разминават. Според едни прибягването до мозъчни импланти не е оправдано, особено при положение, че вече има цяла нова серия медикаменти, които имат много добър ефект за сваляне на килограмите. Тези препарати, известни като глюкагон-подобен пептид-1-антагонисти, създадени за лечение на диабет, потискат апетита, като забавят движението на храната през храносмилателната система. Според експертите те предлагат молекулярен подход към контрола на глада с по-малко рискове в сравнение с мозъчно-компютърните интерфейс процедури. През септември стана ясно, че самият Мъск използва едно от тези лекарства, за да изглежда по-строен.

Други учени виждат добра перспектива в идеята за имплантите. “Не мисля, че е по-неправдоподобно от други твърдения за потенциала на невротехнологиите”, казва пред “Бизнес инсайдър” професор Андрю Джаксън, експерт по невронни интерфейси в университета в Нюкасъл. Но той смята, че достъпни в търговската мрежа мозъчни чипове ще има вероятно след много години, и все пак концепцията е обещаваща, ако бъде подкрепена от добросъвестни учени.

Основана от Мъск през 2016 г., компанията “Нюралинк” разработва микрочипове, които се имплантират в черепа на човек. Малки проводници, оборудвани с електроди, се разклоняват от устройството в мозъка, позволявайки му да чете и потенциално да стимулира мозъчната дейност. 

Преди време ексцентричният мегабогаташ посочи широк спектър от неврологични заболявания, за които според него “Нюралинк” може да помогне, включително болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Той също така направи някои пресилени твърдения, че чипът потенциално “лекува аутизма” и създава “симбиоза” между хората и изкуствения интелект.

След интервюто на Мъск за евентуалните чипове срещу затлъстяването в медиите повече не е имало информация дали има развитие и докъде се е стигнало с тази разработка. Като цяло обаче концепцията е осъществима, твърди Садаф Фаруки, професорка по метаболизъм и медицина в Университета в Кеймбридж.