ЦИК: 14 партии и 5 коалиции са регистрирани за изборите

На 16 септември е крайният срок за заявление за участие

Политика
15:55 - 05 Септември 2019
1776
ЦИК: 14 партии и 5 коалиции са регистрирани за изборите

Към момента в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили заявления за регистрация от 14 партии и 5 коалиции. Регистрирани са вече 3 партии - ГЕРБ, Воля и Свобода и коалицията - "Демократична България" /Да България, ДСБ и партия "Зелените"/.Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

До 6 септември е крайният срок, в който кметовете трябва да образуват избирателните секции и публично да обявят адресите им. 

Всички 265 Общински избирателни комисии /ОИК/ са назначени и от вчера работят, информира още Андреев. ЦИК е приела решение кандидатите за кметове на община, район или кметство и общинските съвети, които заемат длъжност на държавен или местен орган задължително да вземат неплатен служебен или платен годишен отпуск от деня на регистрацията до обявяване на резултатите на изборите. Кандидатите за общински съветници, които заемат държавна служба задължително ползват отпуск за дните, в които участват в мероприятия на предизборната кампания, информира още Андреев. Това не се отнася само за министър-председателя, зам.-министър председателите, министрите, народните представители, президента, уточни той.

На 16 септември изтича срокът за регистрации на партиите и коалициите, местните коалиции и инициативните комитети и се обявяват предварителните списъци на българските граждани, за да проверят имената си и дали фигурират. В този срок граждани от държавите членки на ЕС също могат да заявят желание за вписване в избирателните списъци и да гласуват на местните избори.