ЦИК: БНТ не е искала от нас да отстраним "Атака" от дебатите

Показаха бюлетината за местните избори

Политика
15:06 - 03 Октомври 2019
4015
ЦИК: БНТ не е искала от нас да отстраним "Атака" от дебатите

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за кмет и общински съветници на местните избори на 27 октомври. И обяви, че все още не решен размерът на глобата за лидера на "Атака" Волен Сидеров заради скандала в студиото на "Референдум" по БНТ. От обществената медия все още не е постъпвало искане да се спрат участията на "Атака" по време на предизборната кампания.  

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Таня Цанева показаха образци на 3 от бюлетините, с които ще се гласува в София - за кмет на града, която ще е най-дълга в страната, тъй като има 20 кандидати, за кмет на район "Младост" и за общински съветници - с 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, а вдясно кръгчета с номерата на кандидатите в листите, където се отбелязват преференциите - там номерата са от 101 до 161, тъй като Столичния общински съвет се състои от 61 мандата.

Най-дълга и най-широка е бюлетината за общински съветници заради мястото, нужно за отбелязване на преференции. Освен имената на кандидатите и партиите в бюлетините има и квадратчета с опцията "Не подкрепям никого".

Бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия. Напомняме на избирателите, че гласуването става с отбелязване на знак Х или V с химикал. ЦИК все още не е приела решение, с което да даде примерен начин за сгъване на бюлетините, пишещ със син цвят, каза Андреев.

До момента в ЦИК са постъпили 91 жалби.