ЦИК глобява 5 сайта за обявяване на резултати в деня на вота

Санкциите варират между 2000 и 10 000 лева

Новини
11:25 - 28 Октомври 2019
4304
ЦИК глобява 5 сайта за обявяване на резултати в деня на вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решения за налагане на глоби на пет медии заради оповестяване на резултати от местния вот от социологически проучвания преди края на изборния ден.

Санкциите са срещу сайтовете “24 часа”, “Пик”, “Дир”, “Блиц” и “Епицентър”.

ЦИК разпореди на тези медии да свалят от сайтовете си публикуваните резултати.

Според Изборния кодекс е забранено да се публикуват социологически проучвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден.

Размерът на глобите за сайтовете още не е уточнен, но според закона при първо нарушение санкцията е между 2000 и 5000 лева,а при повторно - от 5000 до 10 000 лв.

От години медиите не спазват тази забрана, като съобщават заобиколно резултати, но без да посочват агенциите, от които са данните. Не един политик се е обявявал срещу забраната именно, защото не се знае от коя социологическа агенция идват те.

"Лицемерие е да не се публикуват екзитполове в изборния ден. Честността е най-важното нещо, хубаво е да има резултати", каза премиерът Бойко Борисов през май. Подобна теза изразиха тогава и председателят на парламента Цвета Караянчева, и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпреки това забрана продължава да има. По-рано тази година управляващите бяха на път да премахнат забраната за публикуване на социологически проучвания, но в крайна сметка тя остана.