ЦИК: Касирането не е в нашите компетенции

На балотажа нарушенията бяха по-малко, но забранената агитация беше повече, подчерта Таня Цанева

Политика
10:25 - 04 Ноември 2019
3568
ЦИК: Касирането не е в нашите компетенции

18 областни центрове избраха новите си кметове. При 100% обработени протоколи, в 9 от тях печелят кандидатите на ГЕРБ, в 4 - тези на БСП, а в други 5 - издигнати от местни партии и коалиции претенденти.

Към момента са пристигнали и обработени 71 протокола от Общински избирателни комисии. Искам да благодаря и на тези колеги от ОИК като Силистра, Търговище, Балчик, които пристигнаха в ранните часове на днешния ден, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Касирането или обявяването на недействителен даден избор не е от компетенциите на ЦИК, подчерта Цанева.

Всеки кандидат може да поиска касиране на изборни резултати, като се обърне към съответния съд. Съдът може да разпореди броенето на бюлетините отново и ако се установи нарушение, тогава, да, изборът ще бъде касиран. След такова касиране предстоят нови избори за съответния вид избор, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Цанева каза, че са по-малко нарушенията, но в същото време процентът на нарушения по отношение на агитация в изборния ден са били повече. Както имахме и за купуване на гласове, които ние съответно препратихме към прокуратура, отбеляза тя.

Някои Общинските избирателни комисии са заявили, че ще донесат изборните си книжа в ЦИК в рамките на утрешния ден, а по закон до 48 часа след края на изборния ден вече трябва да са официално обявени резултатите от изборите.